Hlavní obsah

Scenárista Luc Besson se utrhl ze řetězu

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od tvůrců Pátého elementu, Kurýra či Polibku draka - tímto nesporným lákadlem je prezentován nový film Utržený ze řetězu, který společně napsali Luc Besson a Robert Mark Kamen. Na režijní stoličku usedl Louis Leterrier a do hlavních rolí obsadil hvězdu bojových akčních filmů Jeta Li, Boba Hoskinse a Morgana Freemana.

Článek

Jako hodně drsný akční film to začíná docela slibně. Ulicemi skotského Glasgow brázdí parta vedená kruťasem Bartem, mafiánem nikoliv první kategorie, zato mimořádně hnusných mravů. Do každé rvačky, z níž potřebuje vyrazit tu peníze jindy šperky, nasazuje mladíka se psím obojkem na krku. Danny pro něj také skutečně je jen pes, kterého si vychoval a vycvičil k jedinému umění - zabíjet.

"Když je dostanete ještě mladé, můžete je naučit cokkoli," je Bartovo oblíbené rčení a Danny je toho dokladem. Neumí sice číst ani psát, mentálně je na úrovni malého dítěte, ale jakmile mu pán sundá obojek a ukáže na oběť, dá se neprodleně do díla. Umlátí každého a v libovolném množství - a pak je zase vhozen do klece ke konzervám a k plyšovému medvědovi, který naznačuje, že kdysi byl i tenhle strašlivý zabiják malým nevinným dítětem a kdoví, co dávného mu hračka připomíná.

Drama se dále nadějně rozjíždí, když Bart nasadí Dannyho do gladiátorských bojů, kde majitelé novodobých otroků sázejí na vítězství a tím vítězstvím je přežití otroka, porážkou jeho smrt.

Tehdy totiž ještě vypadá Utržený ze řetězu jako hodně drsný akční film s dobrou choreografií bojových scén a kdo má tenhle žánr rád, může si užít. Z Boba Hoskinse v roli kruťase Barta jde místy docela strach a Jet Li je jednak co do bojového umění ve skvělé formě, jednak - ač je asi podstatně starší než postava mladíka, kterou hraje - má v očích onu psí oddanost pánovi, která děsí i dojímá.

Z akčního dramatu se stane melodrama

Pak ale vstoupí na scénu Morgan Freeman jako ladič pian Sam (pochopitelně slepý) a všechno je jinak. Danny po setkání s ním, jeho nevlastní dcerou Victorií a s hudbou začíná objevovat a získávat lidskost a cit, divák zase neodbytný pocit, že se tu někdo zbláznil. Akční drama se mění v melodrama, navíc tak kýčovité, že nad tím skutečně zůstává téměř rozum stát.

Příběh mnohem více, než se sluší, rezignuje na logiku, vypomáhá si neuvěřitelnými náhodami (včetně samotného setkání Dannyho se Samem), naprosto černobílé postavy jsou podle potřeby vrhány a zase vyjímány z děje. Morgan Freeman hraje starého, laskavého, slepého muže - s tím se mnoho pořídit nedá, vděčnější part má Hoskins. Victoria, kterou hraje dosud neznámá Kerry Condonová, má zase rovnátka, ale během filmu je sundá, což může i nemusí znamenat, že teď už bude dospělá.

Utržený ze řetězu je film, který ty, kdo přišli na akční drama, nejdřív naladí a pak nejspíš krutě zklame. Potíž je v tom, že milovníci sladkobolných cajdáků, se zase přes tu první půli (respektive už přes pokladnu) těžko k slzopudným scénám propracují. Málo platné, on ani ten pejskův a kočiččin dort nikomu moc dobře neudělal. A tak je asi největší atrakcí hudba Massive Attack, kteří ji pro film Utržený ze řetězu složili, nahráli a vydali již čtvrt roku před premiérou filmu.

Utržený ze řetězu

Francie/Hongkong/USA/VB 2005

Režie: Louis Leterrier, scénář: Luc Besson a Robert Mark Kamen, kamera: Pierre Morel, hrají: Jet Li, Bob Hoskins, Morgan Freeman, Kerry Condonová a další.

Anketa

Podíváte se na film Utržený ze řetězu?
Půjdu na něj do kina
26 %
Počkám si na DVD
46,6 %
Ne
27,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 73 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám