Hlavní obsah

Studentský Fresh Film Festival nachází své postavení

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Přes tisíc mladých lidí ze čtyř kontinentů navštívilo 2. ročník Mezinárodního festivalu studentských filmů Fresh Film Festival, který skončil o víkendu v Karlových Varech. Po loňském úvodním kole studentského filmařského klání, které působilo poněkud rozpačitě především právě nízkým počtem diváků, je to nesporný úspěch.

Článek

Fresh Film Fest si dal do vínku navázat na kdysi populární studentskou přehlídku Cilect/Rife, která se ve Varech konala od poloviny 70. do konce 90. let, vždy ob rok s velkým festivalem, který se v té době střídal s Moskvou.

Fresh Film Fest v Karlových Varech zůstal a posunul se oproti tehdejšímu termínu k samému konci školních prázdnin. To je z mnoha důvodů  nevýhodné: lázeňská metropole je drahá, na konci prázdnin většině studentů docházejí peníze, vysokoškolákům se blíží zářijové termíny zkoušek. Navíc potenciální diváci Fresh Film Festu se pravděpodobně rekrutují z téže skupiny mladých lidí, která jezdí na karlovarský Mezinárodní filmový festival, Letní filmovou školu i další přehlídky, kde lze vidět jiné než distribuční filmy, takže v závěru prázdnin už toho mohou mít hodně za sebou.

"Když mi někdo poradí město, které bude vhodnější a přitom bude mít také zázemí několika malých sálů i dalších prostor a poradí mi lepší termín než závěrečnou část prázdnin, budu jen rád," říká k tomu ředitel festivalu Martin Pošta, který si je všech nevýhod vědom, ale přednosti Thermalu podle něj převažují.

Zájem vzrostl

Jisté je, že letos, kdy se hrálo v menších sálech, byla kapacita už od prvních dnů docela naplněná, prostranstvím před kinosály už se zdaleka neproháněl vánek, ale lidé tu posedávali v debatách nad kolekcí filmů, která čítala 266 snímků.

Mezi hosty byla letos Věra Chytilová, Theodor Pištěk, Arnošt Lustig, Ivo Mathé, podpořit studenty přijel také prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška.

Vítězem 2. ročníku se stal Umesh Vinayak Kulkarni z Indie s filmem Mlýnek na mouku (Girni). Ten převzal cenu 1000 eur z rukou loňské vítězky Shunit Aharoni, která byla letos v porotě hraného filmu. Cenu za nejlepší animovaný film dostal Václav Švankmajer za Světlonoše a ocenění za nejlepší dokumentární film náleží polskému snímku Za zázrakem (Po Cud), který natočil Jerek Sztandera. Oba obdrželi rovněž 1000 eur.

První cena v kategorii Česko-slovenská soutěž náleží českému snímku Malý svět režiséra Víta Karase. Ten získal Cenu primátora města Karlovy Vary - 488 metrů filmu 16 mm. V sekci Nové formy zvítězil islandský film Na tělo (Brong Sýn), který společně natočili Gudmundur Arnar Gudmundsson a Thorgnyr Thorodssen

Diváckou cenu spojenou s prestižním stipendiem na FAMU v programu FAMU International si odnesl Samuli Valkama za film Dokonalá láska (Alrigt Love).

Ozvěny budou i v Praze

Organizátoři jsou s druhým ročníkem festivalu spokojeni. "Určitě splnil naše představy o konceptu mezinárodního festivalu, který logicky prochází a bude procházet dílčími proměnami.

Oceněné filmy jsou beze sporu reprezentativním vzorkem špičkové studentské tvorby a je potěšitelné, že film Václava Švankmajera Světlonoš nenechal domácí studentskou tvorbu zcela na okraji. Přesto chceme i v dalších letech pořádat FFF nejen jako mezinárodní přehlídku tvorby filmových škol, ale také jako inspirativní reflexi především pro školy domácí. A dostát tomu, co se skrývá za názvem festivalu - tedy slůvku hledajícímu skutečně "čerstvé" filmy," řekl programový ředitel Jan Stehlík.

Přehlídku vítězných a vybraných festivalových filmů budou diváci moci vidět 1. září 2005 v pražském kině Aero, 6. října 2005 v kině Světozor, 13.-19. 10. 2005 v Palace Cinemas Slovanský dům a také v několika dalších městech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám