Hlavní obsah

FFFILM s Tomem Sizemorem

Novinky, František Fuka

Tento týden je poměrně neradostný, protože ani jedna ze tří premiér se nedá označit za "dobrou". Jedna je dokonce tak bizarní a nevhodná pro naše publikum, že upřímně nechápu, jak se vůbec mohla dostat do našich kin. A nějaké světlé místo? Snad aspoň to porno s Tomem Sizemorem...

Článek

Představte si, že by se někdo u nás rozhodl (dnes) natočit celovečerní film na motivy seriálu "Arabela". Ale nikoliv jeho remake, nýbrž pouze komedii "na jeho motivy" - s novou "vychytanou" zápletkou, ve které by původní "Arabela" figurovala následujícím způsobem:

Film by byl o tom, jak chce dnes Česká televize natočit nový seriál "Arabela" a hledá představitelku titulní hrdinky, která musí vypadat královsky a pohádkově. A shodou okolností se do konkursu dostane dívka, například jménem Barbara, která je doopravdy princezna ze země pohádek. Protože se umí královsky chovat a zacházet s magickými předměty, producenti si pomyslí, že Barbara musí být velká fanynka "Arabely" a do seriálu ji obsadí. Zbytek filmu by pak byl o tom, jak Barbara natáčí seriál "Nová Arabela", zamiluje se do herce, který hraje nového Petra Majera, a musí se rozhodnout, zda mu má prozradit, že je pravá pohádková princezna a že ho očarovala, aby se do ní zamiloval taky. A objeví se duch kouzelníka Viga, aby jí poradil.

Přečtěte si to radši ještě jednou, abyste měli úplně jasno v tom, jaký propletenec by taková celovečerní "Arabela o Arabele" vlastně byla. A teď si představte, že by se na takový film měl dívat někdo, kdo v životě neslyšel o původním seriálu Arabela, o jeho ději ani o jeho hercích!

A přesně to vás čeká tento čtvrtek ve formě komedie MOJE KRÁSNÁ ČARODĚJKA (v originále BEWITCHED). "Bewitched" byl před pár desetiletími velmi slavný televizní seriál o opravdové čarodějce, která se ožení s obyčejným chlapíkem. Letošní film BEWITCHED je o opravdové současné čarodějce (Nicole Kidmanová), která je obsazena do televizní role čarodějky v remaku seriálu "Bewitched". Pokud původní seriál "Bewitched" neznáte (a odvážím se tvrdit, že ho neznáte), tak máte velký problém, protože nebudete tušit, proč lidé na plátně divně hýbou nosem, co se to tam objevuje za divné postavy a vůbec.

I když pomineme tento zásadní problém, máme tu ještě tu "drobnost", že MOJE KRÁSNÁ ČARODĚJKA prostě není dobrý film. Režírovala ji Nora Ephronová, "mistryně romantických komedií" (SAMOTÁŘ V SEATTLU, LÁSKA PO INTERNETU), ale ČARODĚJKA moc romantická není. Dočkáme se v ní pár vtípků, založených na její složité premise, ale něco jako romantika se v ní téměř nevyskytuje: Postava čarodějky je strašlivě hloupá a naivní (nezná pořádně lidský svět), zatímco její herecký partner (Will Ferrell) je sobecký hajzl, který podle potřeb scenáristů najednou zničehonic pozná "pravou lásku".

Willa Ferrella považuji za skvělého komika. Bohužel, jeho nejlepší pecky, například ELF nebo ANCHORMAN, se v našich kinech vůbec neobjevily, a viděli jsme ho pouze ve vedlejších rolích (např. Mugatu v ZOOLANDERovi, Mustafa v AUSTINU POWERSOVI a za pár týdnů v NESVATBOVÝCH) a v divné nelegrační MELINDĚ A MELINDĚ. Bohužel, jeho hlavní role v MÉ KRÁSNÉ ČARODĚJCE patří k jeho naprosto nejslabším, především díky tomu, jak je napsaná.

Opravdu nechápu, proč je tenhle nepodařený (a pro Čecha nepochopitelný) film vůbec uváděn do našich kin, kterým se jiné, podstatně lepší (ať už s Ferrellem nebo bez něj) vyhnuly.

Trochu lépe (ale ne o moc) to dopadlo s hororem KLÍČ.

Původní název je SKELETON KEY, což nesouvisí s kostlivci, ale je to běžné anglické označení pro "univerzální klíč", který (např. v hotelu) otevře všechny dveře. (Ve filmu samotném je to překládáno jako "patentní klíč", což slyším v tomto významu poprvé.)

KLÍČ je propagován jako "Horor od scenáristy KRUHU", což není až tak úplně pravda. Ehren Kruger sice napsal scénář amerického KRUHU, ale pochopitelně šlo jen o adaptaci japonského RINGU. Kromě toho mi od Krugera připadala celkem zajímavá jeho prvotina MILUJ BLIŽNÍHO SVÉHO (ARLINGTON ROAD) a jinak už nic.

Zajímavější je pro mě režisér KLÍČE Iain Softley, který natočil například BACKBEAT, HACKERS nebo SVĚT PODLE PROTA (K-PAX). Tudíž umí "zachránit" i film s ne mc dobrým scénářem. A téměř se mu to povedlo i tentokrát.

Klíč vypráví o mladé Caroline (Kate Hudsonová, dcera Goldie Hawnové), která přijme práci ošetřovatelky v typickém velkém starém jižanském domě (ilustrační obrázek typického "velkého starého jižanského domu"). Takové velké jižanské domy bývají samozřejmě zlověstné a tento není výjimkou. Stará žena (Gena Rowlandsová) se v něm stará o svého manžela (John Hurt), který je po mrtvici, takže se téměř nehýbe a nemůže komunikovat. A Caroline začne pochopitelně časem objevovat podezřelé zvuky, zamčenou místnost na půdě a stopy Voodoo (nebo něčeho ještě horšího).

Softley se snaží, seč může, ale prostě není snadné udržovat nějaké napětí, když se většina děje odehrává mezi třemi lidmi (z nichž jeden je neschopný čehokoliv) v jednom domě. Když se film po 100 minutách dokodrcá k pointě, tak ji možná oceníte a možná díky ní film trochu stoupne ve vašich očích, ale já bych tuto vpodstatě triviální historku mnohem raději viděl jako třecetiminutový díl nějakého televizního seriálu (pokud jste se dívali na AMAZING STORIES nebo TALES FROM THE CRYPT, myslím, že jste v jejich rámci viděli něco velice, velice podobného, a ne jednou).

Pokud trváte na dusné jižanské Voodoo hrůze, doporučuji spíš ANGEL HEART.

A na konec jsem si nechal to nejméně zajímavé: MŮJ AUŤÁK BROUK je dětský (hraný) film o položivém autě, které se skamarádí s děvčetem-závodnicí a společně vyhrají závod. Je to záležitost výhradně pro malé dětičky. Pokud je na něm něco zajímavého, jsou to výhradně věci, které nijak nesouvisí s kvalitou filmu: Například, že pro Lindsay Lohanovou je to už třetí remake Disneyovy rodinné komedie. Nebo že čas dokáže být zlý:

Ve zkratce...

V Teheránu se prodávají zajímavé kreslené pohlednice: Hollywoodské filmové hvězdy v muslimském ošacení!

Nejnovější trailer na nejnovějšího Harryho Pottera je tady.

První fotka z MISSION: IMPOSSIBLE 3:

Poměrně známý herec Tom Sizemore (ZACHRAŇTE VOJÍNA RYANA, ČERNÝ JESTŘÁB SESTŘELEN) má poměrně velký problém. Trpí vzácnou poruchou jménem priapismus, což znamená, že po dosažení erekce není schopen o ni přijít! V praxi se to projevuje tak, že si "odbyde" třeba deset souloží po sobě, už nemůže, ale přitom pořád nemá dost! Logickým důsledkem bylo, že si do bytu začal zvát prostitutky, nainstaloval kamery a všechno si natáčel. A logickým důsledkem toho bylo, že mu ty kazety někdo ukradl a nyní je (pozor, link nevhodný pro děti!!!) nabízí na Internetu.

A ještě jednou o sexu: Torontská policie zveřejnila velice zvláštní statistický údaj: Z více než 100 lidí, které v posledních čtyřech letech zatkla za sexuální zneužívání nezletilých, pouze jeden nebyl hardcore fanoušek Star Treku! Blame Canada (and Star Trek)!

Reklama

Související témata:

Související články

FFFILM s Batmanem ve svěrací kazajce

Tento týden mají premiéru tři filmy, z nichž dva jsou velmi dobré. Je pravděpodobné, že naprostá většina diváků (a čtenářů FFFILMu) půjde na nového Batmana,...

FFFILM ve Městě hříchu

Tento týden má premiéru pouze film SIN CITY - MĚSTO HŘÍCHU. Je to unikátní, svěží podívaná (ovšem pouze pro otrlejšího diváka) a ve FFFILMu si přečtete nejen...

Žánrový FFFILM

Tento čtvrtek mají premiéru tři "žánrové filmy". Dva horory a jedna akční komedie. Ale zatímco oba horory jsou pouze pro skalní fanoušky žánru, akční komedie...

Výběr článků

Načítám