Hlavní obsah

Zdeněk Zelenka natočil dokument o režiséru Václavu Vorlíčkovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Scenárista a režisér Zdeněk Zelenka natočil pro Českou televizi a zlínské Ateliéry Bonton dokument s názvem Václav Vorlíček král pohádek a komedií. Dokument slavnostně zahájí v příštím roce zlínský filmový festival. "Nyní také zvažujeme, že se snímek stane pilotním dílem série dokumentů o českých režisérech," řekl při první projekci Zelenka.

Článek

Postupně by tak podle něj vzniklo dalších deset profilů, které by lidi pobavily a zároveň představily tvorbu vybraných režisérů. "Další díly bych však netočil já, ale někdo jiný. Já jsem se ujal jen filmu o režiséru Vorlíčkovi, se kterým se velmi dobře znám," poznamenal. Dodal, že filmem chce společně se zlínskými ateliéry udělat zároveň i radost režiséru Vorlíčkovi, který letos oslavil 75. narozeniny.

Zelenka se poprvé s Vorlíčkem setkal při přijímacích zkouškách na Filmovou akademii múzických umění, po studiích mu dělal asistenta na škole. Václav Vorlíček navíc jako jeden z mála bedlivě sleduje Zelenkovu tvorbu. "Pečlivě chodí na všechny moje premiéry, předváděčky a představení. Oba k sobě tíhneme především tím, že děláme komedie. Notujeme si a společně v rozhovorech hledáme cesty na komediální témata," řekl s úsměvem Zelenka.

V dokumentu uvidí diváci střihy z Vorlíčkových filmů, například z filmu Případ Lupínek (1960), Kuřata na cestách (1961), Kdo chce zabít Jessii? (1966), Dívka na koštěti (1971) či Jak utopit doktora Mráčka aneb konec vodníků v Čechách (1974). Zelenka do dokumentu zařadil také záběry ze svého oblíbeného filmu Konec agenta W4C (1967). Film má rád především pro lidský humor. "Je tam vidět rozdíl velkého světa a toho našeho malého 'čecháčkovství'. Je to takový Čapkův pohled na realitu. Já tuhle laskavost a chápání mám rád," dodal.

Vorlíčkovu tvorbu komentuje v dokumentu řada herců a filmařů. Zelenka oslovil například Jiřinu Bohdalovou, Jana Hrušínského, Jana Krause, Jiřího Lábuse či hudebního skladatele Karla Svobodu.

Česká televize dokument odvysílá zřejmě letos na podzim. Oficiální premiéra se však uskuteční při slavnostním zahájení Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež, který se ve Zlíně uskuteční příští rok na přelomu května a června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám