Hlavní obsah

FFFILM se zárukou

Novinky, František Fuka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý týden došlo díky časoprostorové poruše, ke které dochází maximálně jednou za deset let, k tomu, že jsem omylem psal o filmech TOHOTO týdne. Dnes to tedy bude naopak a navíc vám tento FFFILM přináší záruku VRÁCENÍ PENĚZ. Pokud jste tedy byli před 5 lety v Americe...

Článek

Plná spokojenost nebo peníze zpátky!

Nechtěli jste někdy, aby vám kino vrátilo peníze, které jste zaplatili za blbý film, o kterém plakáty a reklamy tvrdily, že není blbý? Určitě ano. Ale asi jste to nikdy nezkusili, protože si myslíte, že je to marné.

Ale představte si, že v USA byste měli šanci. Vlastně víc než šanci! To bylo tak:

U nás to sice není příliš obvyklé, ale v USA jsou v propagačních materiálech k filmům velmi často citováni různí filmoví kritici. Například někdo v malých okresních novinách napíše ve své recenzi "Tento film je sice nejambicióznějším Spielbergovým filmem, ale příliš se nepovedl", načež se v upoutávkách objeví velkým písmem citát: "NEJAMBICIÓZNĚJŠÍ SPIELBERGŮV FILM!"

To je zcela v pořádku. Stejně tak je zcela v pořádku, že americká filmová studia spojují novinářské projekce s celovíkendovými výlety do luxusních hotelů, kde kritikům platí všechny výdaje. A on se pak vždycky najde někdo, kdo o filmu napíše něco aspoň trochu pěkného. (Kdy se konečně začne toto praktikovat u nás?!)

Vzhledem k předchozímu je dost nepochopitelné, proč vůbec vznikl David Manning. David Manning byl kritik, který někdy od roku 2000 chválil filmy studia Columbia a jeho citáty byly hojně používány na plakátech. Asi po roce se přišlo na to, že David Manning neexistuje, nikdy neexistoval a že si jeho "citáty" vymýšlel někdo v Sony (kterému patři Columbia).

Další vývoj pak byl takový "unikátně Americký": Nejdříve studio Sony prohlásilo, že v rámci zaručené svobody projevu mělo právo tyto vymyšlené citáty používat k reklamě!

Pak se několik diváků naštvalo a dalo Sony k soudu za to, že díky jeho vymyšlenému kritikovi šli do kina na filmy, na které by jinak nešli!

Po čtyřech letech soudních tahanic si Sony uvědomilo, že to asi nevyhraje, a tak došlo k mimosoudnímu vyrovnání za následujících geniálních podmínek:

Každý divák, který mezi srpnem 2000 a říjnem 2001 viděl v americkém kině film MUŽ BEZ STÍNU, ZVÍŘE, PATRIOT, PŘÍBĚH RYTÍŘE nebo VERTICAL LIMIT, dostane 5 dolarů (asi polovina ceny průměrné vstupenky). Pokud bude takto rozdáno méně než 1,5 miliónu, zbytek peněz půjde na charitu!

Takže pokud jste v té době byli v USA, máte šanci to těm ošklivými prolhaným studiím konečně pořádně vrátit.

Přísahám, že jsem si nic z toho nevymyslel...

Premiéry týdne (minulého!)

MR. AND MRS. SMITH vypráví o manželích (Angelina Jolieová - ano, "Jolieová" - a Brad Pitt), mezi kterými po několika letech manželství tak nějak "vyhasla jiskra" a jejich život se stal rutinou. Zdánlivě. Ve skutečnosti jsou totiž oba supertajnými agenty supertajných organizací, ale jeden o druhém to neví! Takže začíná akce a humor...

První a zdaleka nejpodstatnější plus: Angelina a Brad jsou sexy (což neznamená, že se máte těšit na nějakou erotiku!), cool a jiskří to mezi nimi, i když dialogy nejsou lepší než v průměrném sitcomu. Vince Vaughn je poměrně legrační Bradův kolega a nikdo další podstatný ve filmu nehraje.

Další (menší) plus představují akční scény, které jsou slušně hongkongské. Tedy jsou přehnané, ale přitom se tak nějak tváří, že jsou myšleny seriózně. A tady tkví kámen úrazu. Tyhle akční scény prostě nesedí k těm sitcomovým dialogům. Možná tvůrci zkoušeli natočit něco jako můj oblíbený BIG HIT, ale na to je jejich tempo vražedně pomalé - film má hodně přes dvě hodiny!

Přesto je v něm tolik dobrého, že je celkem zábavným zážitkem, i když si při něm třeba párkrát odskočíte na záchod nebo pro občerstvení.

To taková OBČANSKÁ VÝCHOVA je jinačí kafe. Protože je to velmi laciný německý film, jeho tvůrci se museli místo výbuchů a přestřelek spolehnout na scénář a herce. A scénář je zajímavý: Dva (respektive později tři) Němci jsou mladí a neklidní (takové ty typy, co jezdí na DeutschTek) a baví se tím, že se vloupávají do luxusních vil, aby tam buržoustům přeskládali nábytek a nechali tajemné výhružky. Pak ale jednou jeden buržoust přijde v nepravou chvíli domů a hrdinové jsou "nuceni" ho unést. Odjedou s ním na horskou chatku a tam se odehrává většina filmu.

Pokud bych se dozvěděl, že se něco podobného stalo ve skutečném světě, byli by mi pravděpodobně hlavní hrdinové značně nesympatičtí. Jsou hloupí, naivní, sobečtí (přitom bojují proti kapitalismu!) a za většinu svých neštěstí si mohou pouze oni sami. Přes to všechno je film natočen tak slušně, že s nimi divák soucítí a jistým zvláštním způsobem jejich nesmyslný světonázor chápe. Takže vám OBČANSKOU VÝCHOVU doporučuji, ale je to přesně ten typ filmu, při kterém byste neměli chodit na záchod nebo pro popcorn.

(Všechno o premiérách TOHOTO týdne se dočtete v minulém FFFILMu.)

Ve zkratce...

Zatímco Bontonfilm poměrně nápaditě přebásnil slogan "Cool as hell" u NOČNÍ HLÍDKY...

...Warneři, abych tak řekl, "kontumačně prohráli" při pokusu o stylový překlad sloganu "Prey. Slay. Display." u DOMU VOSKOVÝCH FIGURÍN:

Tady si můžete exkluzivně stáhnout speciální audiovizuální remix songů z KARLÍKA A TOVÁRNY NA ČOKOLÁDU (hodně dlouhý WMV).

Podívejte se na videoklip, který by se dal nazvat "Óda na amerického vidláka". Určitě se vám bude hodit krokování po jednom snímku. P.S: Ta hudba je z vidláckého filmu DELIVERANCE.

Tarsem Singh (CELA s Jennifer Lopezovou) má režírovat remake slavné sci-fi WESTWORLD. Do role nezastavitelného robotického pistolníka by chtěl obsadit Arnolda Schwarzeneggera (pokud už nebude dělat guvernéra).

Také klasický Carpenterův horor MLHA se dočkal remaku. Trailer zde.

Pet Shop boys složili elektronický soundtrack ke klasickému němému filmu KŘIŽNÍK POTĚMKIN, který s tímto novým soundtrackem promítli v Londýně na Trafalgar Square (a vydali ten soundtrack na CD). Sice k tomu došlo už skoro před rokem, ale myslím, že většina lidí o tom dodnes neví.

Zack Snyder (režisér velmi dobrého remaku ÚSVITU MRTVÝCH) bude režírovat adaptaci comicsu Franka Millera "300" (o hrdinských spartanských bojovnících za bitvy u Termopyl).

Chtěli byste vidět šest let starý, nikdy nevysílaný pilotní díl seriálu Bena Stillera "Heat Vision and Jack", který vypráví o dobrodružstvích superinteligentního kosmonauta (Jack Black), prchajícího na své mluvící motorce (Owen Wilson) před Ronem Silverem (Ron Silver)? Pokud ano, tak si nainstalujte Bittorrent a podívejte se sem.

Reklama

Související témata:

Související články

FFFILM s Batmanem ve svěrací kazajce

Tento týden mají premiéru tři filmy, z nichž dva jsou velmi dobré. Je pravděpodobné, že naprostá většina diváků (a čtenářů FFFILMu) půjde na nového Batmana,...

FFFILM ve Městě hříchu

Tento týden má premiéru pouze film SIN CITY - MĚSTO HŘÍCHU. Je to unikátní, svěží podívaná (ovšem pouze pro otrlejšího diváka) a ve FFFILMu si přečtete nejen...

Žánrový FFFILM

Tento čtvrtek mají premiéru tři "žánrové filmy". Dva horory a jedna akční komedie. Ale zatímco oba horory jsou pouze pro skalní fanoušky žánru, akční komedie...

Výběr článků

Načítám