Hlavní obsah

Film Mr. & Mrs. Smith: na manželství s těžkým kalibrem

Právo, Michal Procházka

Můžete žít s mužem či ženou pět šest let, podléhat manželskému stereotypu a všednosti, aniž byste toho druhého člověka vedle sebe jen trochu skutečně poznali. Manželství je ta díra mezi vámi, která se nafukuje vším, co si nedovedete navzájem říct. Alespoň takhle definují své uvadající soužití John a Jane Smithovi v novém filmu Douga Limana s Bradem Pittem a Angelinou Jolie.

Článek

Tvůrce akční manželské komedie Mr. & Mrs. Smith vytáhl s pomocí mladého dravého scenáristy Simona Kinberga na manželství s těžkým kalibrem. Odcizující se manželé, které hrají krasavci Brad Pitt a Angelina Jolieová, jednoho dne s překvapením zjistí, že oba po léta tajně pracovali jako profesionální zabijáci, dokonce pro konkurenční firmy. Od té doby jsou jejich domácí hádky o závěsy, rozpačité večeře, sexuální abstinence a denní kyselé úsměvy okořeněné o kulišáckou zápletku. Podle zákonů jejich byznysu musí jeden druhého zabít. Hrají si tak doslovně s úslovím, že co vás v manželství nezabije, to vás posílí.

Z takového rozjezdu může být buď slátanina, anebo oživující varianta třeba starého Hustonova snímku Čest rodiny Prizziů. Film Mr. & Mrs. Smith je ale o dost více pohádkou nabitou spíše energií a adrenalinem, takže by se možná hodil pro terapeutické účely do manželských poraden k vybití. Ačkoliv Brad Pitt nemá na to, aby hrál "obyčejného" skutečného manžela, vypadá spíše jako přerostlý floutek, a Angelina Jolie zase připomíná rozmazlenou modelku, která se z lásky rozhodla, že třeba zkusí milému vařit. Jenže ouvej, jemu nechutná.

Na druhou stranu: kolikrát jste chtěli svou drahou polovičku roztrhnout jako hada, ale nemohli jste na ni beztrestně vyprázdnit zásobník kulometu a zdemolovat u toho s rozkoší celý kvartýr. A nakonec ještě v troskách a v krvi pochopit, že vlastně přes všechna neporozumění a hádky k sobě nadosmrti patříte.

Ve filmu najdete svěží vtipy na klasické stereotypy domácího soužití, stejně jako očekávané, z prstu vycucané hlášky zabijáků. Co film nemá, ačkoliv to hlásá, je hustá erotická atmosféra. Nepomůže ani pistole za podvazkem, lesklý kožený sexy obleček, ani divoké milování po vzájemné střelbě. A to "dekadentní" tango v restauraci je tak křečovité, až to i diváky víc bolí než vzrušuje.

Když celá akční zápletka je jen hrou s pistolkami, zůstává poučení, že člověk by měl být kvůli té své kočičce či svému partnerovi tvrdý, rozhodný a bojovat o ně, ačkoliv jim nerozumí, nedostává od nich prostor ani pocit opory. Pomož mu pak pánbůh.

Mr. & Mrs. Smith, USA (2005), 120 min.

Mr. & Mrs. Smith, USA (2005), 120 min. Režie: Doug Liman, scénář: Simon Kinberg, kamera: Bojan Bazelli, hudba: John Powell.

Mr. & Mrs. Smith, USA (2005), 120 min. Režie: Doug Liman, scénář: Simon Kinberg, kamera: Bojan Bazelli, hudba: John Powell. Hrají: Brad Pitt, Angelina Jolie, Vince Vaughn.

Reklama

Výběr článků

Načítám