Hlavní obsah

Mick Jagger popírá, že by útočil na Bushe

Právo, Novinky, aš, jaš

Zpěvák britské skupiny Rolling Stones Mick Jagger popřel, že by nová písnička Sweet Neo Con (Sladký neokonzervativec), která bude zařazena na desce A Bigger Bang, útočila přímo na amerického prezidenta George W. Bushe.

Článek

Připustil, že se text skladby podivuje nad některými kroky, které Bushova administrativa udělala, ale v žádném případě prý nejde o osobní útok.

"To není skladba, která by byla namířena proti jakékoli osobě," řekl o víkendu v americkém televizním programu Extra.

V textově poměrně ostré písni, v níž jako by se skupina výrazově vracela do šedesátých let, se mimo jiné zpívá: "Říkáš si křesťan a já ti říkám pokrytče, říkáš si patriot a já ti říkám kupo hoven."

Téma skladby vzbudilo velký rozruch v celém americkém tisku, International Herald Tribune upozorňuje především na to, že se část pop kultury politizuje, protože "když i Rolling Stones místo typických písní o sexu a lásce natočili skladbu Sweet Neo Con". Dává to do souvislosti s rostoucím odporem proti vleklé válce v Iráku, kde zůstává výsledek v nedohlednu.

Jagger ve stopách Madonny

Mediální rozruch kolem písně Sweet Neo Con, však má význam i pro samotné Rolling Stones, poutá pozornost k chystanému albu A Bigger Bang, první dlouhohrající desce skupiny po osmi letech. Také kvůli němu skupina ve středu nečekaně vystoupila v Torontu, kde lístek stál jen deset dolarů.

Není to však poprvé, co pop hvězdy přišly s dílem, které kritizovalo politiku George Bushe a vzbudilo velký rozruch. Udělala to na začátku roku 2003 Madonna v původní verzi videa k písni American Life. Madonna v něm ve vojenské uniformě vrhala granáty, načež následoval záběr na roztrhaná těla civilistů. I Madonna nakonec řekla, že neútočí přímo na Bushe. Původní verze videa přitom byla stažena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám