Hlavní obsah

Nová CD - 33. týden

V týdnu vychází nové album Ivy Bittové Elida, které natočila spolu s významným newyorským souborem Bang On A Can, jenž se věnuje soudobé hudbě. Folková Bokomara se na Ceněthálie inspirovala divadlem. Album Daddy Yankeeho Barrio Fino přináší letní hit Gasolina.

Článek

Iva Bittová Bang On A Can All Stars - Elida

Své nové album natočila přední představitelka tuzemské alternativní scény, zpěvačka a houslistka Iva Bittová, se slovutým newyorským sdružením Bang On A Can, které se věnuje soudobé hudbě, zejména minimalismu. Bittová pro ně napsala Elidu,v níž se housle, piano a klarinet snoubí s elektrickými nástroji. Citlivě čerpala ze studnice lidové hudby. Elida měla premiéru 29.dubna 2005 Carnegie Hall v New Yorku. Album vydala americká firma Canteloupe.

Indies 46:38

Bokomara: Cenathálie

Brněnská folková skupina se nechala inspirovat divadelními hrami od Moliérova Lakomce, Rostandtova Cyrana z Bergeraku přes Beckettovo Čekání na Godota, Clavellova Krále krysu až po Vančurovo Rozmarné léto. Právě ty v tuctu písní inspirovali textaře Milana Jablonského  a skladatele Luboše Javůrka. Stálice folkové scény je natočila za doprovodu  řady hostů, mezi nimiž je klávesák Borek Nedorost nebo percussionista Zbyněk Raušer

Sony BMG

Daddy Yankee: Barrio Fino

Daddy Yankee je představitelem nového stylu nazývaného reggaeton, v němž se snoubí reggae, hip hop a latinská hudba. Na albu Barrio Fino, kterého se po celém světě  prodalo několik miliónu, je zařazena i píseň Gasolina. Ta dobyla éter skoro na celém světě, na čele žebříčků se drží v USA, Dánsku, Řecku a Itálii i v řadě latinskoamerických zemí.

Universal

Ghymes - Bajka

Slovenská skupina se po dvě desetiletí věnuje maďarskému folklóru. Zpočátku hrála přímo maďarské lidové písně, pak přišla s vlastní tvorbou inspirovanou maďarskými melodiemi, což ji zařadilo mezi přední představitele world music na území bývalé federace. Bajka, které vychází v reedici, je považována za jejich vrcholné dílo.

Indies

Hard-Fi : Stars Of CCTV

Britská skupina Hard-Fi je považovaná ze velkou naději ostrovního poprocku, což dokumentuje úspěch písničky Hard To Beat v éteru. Hard Fi, kteří jsou v současné době na světovém turné, dokáží inteligentně čerpat z tradic, aniž jim příliš podléhali, přetavují je k obrazu svému. Čerpají přitom jak z kytarového indie popu a la Doves i z odkazu Tears For Fears. Je jim blízké eklektické pojetí The Clash v období alba London Calling.

Warner Music

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám