Hlavní obsah

Když jsou manželé na zabití

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Můžete žít s mužem či ženou pět šest let, podléhat manželskému stereotypu a všednosti, aniž byste ovšem toho druhého člověka vedle sebe jen trochu doopravdy poznali. Manželství je ta díra mezi vámi, která se nafukuje vším, co si nedovedete navzájem říct. Alespoň takhle definují své uvadající soužití John a Jane Smithovi v novém filmu Douga Limana.

Článek

Tvůrce akční manželské komedie Mr. & Mrs. Smith už si s partnerskými vztahy pohrával v příběhu známého snímku s pochybným názvem Swingers. Tentokrát s pomocí mladého dravého scenáristy Simona Kinberga, jenž začal psát tento scénář ještě jako diplomovou práci na škole, vytáhl na manželství s těžkým kalibrem.

Odcizující se manželé, jenž zde zahráli dva krasavci Brad Pitt a Angelina Jolie, jednoho dne s překvapením zjistí, že oba dva po léta tajně vykonávali pikantní profesi, aniž to o sobě věděli. Byli profesionální zabijáci, dokonce pracovali pro konkurenční firmy. A co víc, od té doby jejich domácí hádky o závěsy, rozpačité večeře, sexuální abstinenci a denní kyselé úsměvy jsou okořeněné kulišáckou zápletkou. Oba se přistihli při nepovedené akci a podle zákonů jejich byznysu musí jeden druhého zabít. Hrají si doslovně s úslovím, že co vás v manželství nezabije, to vás posílí.

Z takového rozjezdu může být buď slátanina anebo oživující varianta třeba starého Hustonova mafiánského snímku Čest rodiny Prizziů. Film Mr. & Mrs. Smith je ale o dost více pohádkou nabitou spíše energií a adrenalinem, takže by se možná hodil pro terapeutické účely do manželských poraden k vybití. To i přesto, že Brad Pitt nemá na to, aby hrál "obyčejného" skutečného manžela, vypadá spíše jako přerostlý floutek, který stejně radši vyrazí uhánět holky na koupák místo luxování.

Angelina Jolie zase připomíná rozmazlenou modelku, která se z lásky rozhodla, že třeba zkusí milému vařit. Jenže ouvej, jemu nechutná. Na druhou stranu kolikrát jste chtěli svou drahou polovičku roztrhnout jako hada, ale rozhodně jste nemohli vyprázdnit na něj beztrestně zásobník kulometu a zdemolovat u toho s rozkoší celý kvartýr. A nakonec ještě v troskách a v krvi pochopit, že vlastně přes všechna neporozumění a hádky k sobě nadosmrti patříte. Tento film nabízí v tomto smyslu pomocnou ruku.

Žhavou erotiku nečekejte

Najdou se zde dobré a svěží vtipy na klasické stereotypy domácího soužití, stejně jako očekávané pitomé, z prstu vycucané hlášky dvou zabijáků. Hecují se, glosují svůj zbrojní arzenál, svoje údery, stejně jako se dojímají nad zpackaným životem. Ptají se i na takové věci, jako "co sis myslela, když jsi mě poprvé uviděla? Žes byl ten nejkrásnější kořen."

Co film skutečně nemá, ačkoliv to hlásá, je hustá erotická atmosféra. Ani pistole za podvazkem, lesklý kožený sexy obleček, ani divoké milování po vzájemné střelbě, ani široké rozparky a sevřená prsa, ani Pittovo odhalené tělo, nic z toho není natočeno skutečně eroticky. Třeba to "dekadentní" tango v klubu je tak křečovité a hloupé, až to spíš bolí než vzrušuje. Bohužel, zvlášť když se nepovedlo ani napětí, ačkoliv co chvíli něco exploduje. Celá akční zápletka je hrou s pistolkami, kdy se diváci o hrdiny ani nebojí. Nakonec zůstává poučení, že člověk by měl být kvůli té své kočičce či svému partnerovi tvrdý, rozhodný a bojovat o ně, ačkoliv jim nerozumí, nedostává od nich prostor ani pocit opory. Pomož mu pak Pánbu.

Mr. & Mrs. Smith, USA (2005), 120 min.

Režie: Doug Liman, scénář: Simon Kinberg, kamera: Bojan Bazelli, hudba: John Powell. Hrají: Brad Pitt, Angelina Jolie, Vince Vaughn

Reklama

Výběr článků

Načítám