Hlavní obsah

Jakubisko chce očistit Čachtickou paní

– BRATISLAVA

Režisér Juraj Jakubisko začne v listopadu natáčet velkofilm o Čachtické paní, tedy o hraběnce Alžbětě Bathoryové. Rozpočet snímku činí 300 miliónů českých korun, filmovat se bude 80 dnů. Premiéru lze očekávat v roce 2007.

Článek

"Film má více koproducentů, ale tu pilotní produkci má Slovensko. Proto také bude mít film při svém uvedení ve světě v podtitulu 'slovenský film'," řekl Jakubisko, který se osudy Čachtické paní zabývá několik let. Režisér vnímá Báthoryovou jako nejznámější Slovenku, nebo Uherku ve světě. Film má sledovat nejen její celoživotní osud, ale také proměny doby.

Báthoryová si s 560 vraždami drží prvenství v knize rekordů jako největší vražedkyně všech dob. "Já si připadám jako větší zločinec než ona, protože ji chci svým filmem očistit. Chtě nechtě ji zbavím onoho skvělého prvního místa," dodává režisér.

O čachtické paní existuje spousta legend, krvavá hraběnka podle pověstí věřila v sílu panenské krve, a proto vraždila své služky, aby se pak koupala v jejich krvi, nebo je v zimě hodila do sněhu, a tak dlouho na ně lila ledovou vodu, až zmrzly.

"Tento film neukazuje jen krutou dobu, dobu moru, náboženských soudů a trestů na konci středověku, ale i začátek renesance. Ukazuje vznik malých států na území Uherska," dodal Jakubisko, který tvrdí, že zlá pověst o hraběnce byla vytvořena uměle jako důsledek národního obrození na Slovensku, které si žádalo záporné maďarské postavy.

Film vznikne za spolupráce britských, rakouských, maďarských, slovenských a českých producentů. Podle režiséra o spolupráci uvažuje i Německo, Turecko a Itálie.

Natáčet se bude ve všech zúčastněných zemí, první klapka padne v Egeru, kde se nafilmují scény boje s Turky. Ze Slovenska se nejvíce záběrů natočí přímo z exteriérů Čachtického hradu v Malých Karpatech. "Alžběta Báthoryová měla 18 hradů a zámků, z nichž ne všechny lze v projektu využít a kromě toho některé již ani neexistují," dodal Jakubisko. Režisér se svým týmem jezdil několik měsíců po hradech a zámcích. Nejvíce zachovalých objektů našli v Česku, na Moravě a v Rakousku, ale točit se bude i v Maďarsku a Rumunsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám