Hlavní obsah

Paroubek rozšíří počet kandidátů na ministra kultury

– ČESKÁ REBUPLIKA
Právo, Novinky, ČTK, cg, jaš, kč

Premiér Jiří Paroubek po středečním setkání s některými umělci uvedl, že vedle Vladimíra Darjanina a Vítězslava Jandáka bude uvažovat ještě o třetím možném kandidátovi na post ministra kultury. O koho jde, premiér ani zástupci uměleckých svazů neřekli.

Článek

"Možná o jednom jméně bych byl ochoten debatovat," prohlásil premiér po setkání s umělci. Jméno třetího adepta podle něj vyplynulo z dnešní diskuse, při níž padlo více návrhů. Paroubek chce, aby nový ministr kultury nebyl politik, ale spíše člověk z "branže", který dobře zná fungování státní správy a samosprávy, má přehled o práci neziskových organizací a v neposlední řadě má blízko k sociální demokracii, která má na obsazení tohoto křesla nárok.

Premiér přitom avizoval, že se bude rozhodovat jen mezi Darjaninem a Jandákem.

"Debata ukázala, že pan premiér bude uvažovat o dalším jméně či jménech," řekl po schůzce i herec a scenárista Zdeněk Svěrák.

Vladimír Darjanin vzbuzoval nevole

Proti prvnímu z nich mají výhrady někteří tvůrci, nejostřeji se vyjadřoval režisér Jan Hřebejk. Mezi Darjaninem a Jandákem se chce premiér rozhodnout do konce týdne.

Předseda poslanců soc. dem. Michal Kraus Právu řekl, že oba kandidáty na ministra zná velmi dobře a že každý z nich je úplně jiný typ: "Vladimír Darjanin je člověk spíše technokratického zaměření, je takový rigorózní, který se možná některým umělcům nebude zdát jako člověk tzv. z branže. Vítězslav Jandák se brzy po revoluci dostal do politiky a měl poměrně pestrou politickou dráhu, ale ve funkci ředitele filmového festivalu ve Zlíně prokázal, že má také určité manažerské schopnosti," uvedl Kraus.

Jandák byl počátkem devadesátých let radní za kulturu na pražském magistrátu. "Od té doby znám premiéra. I když jsme byli politicky protivníci, tak to byl vždycky korektní, rovný chlap." Tehdy Jandák zastupoval Republikánskou unii a později ODS. "Prošel jsem se luhy a háji české politiky, tehdy to ale nebyl žádný luh, spíš úhor. Dneska jsem nestraník," řekl.

Názory umělců se velmi liší

Právo oslovilo známé umělce, kdo by byl podle nich dobrým ministrem kultury. Jejich názory se značně lišily.

Petr Šabach, spisovatel: "Kdybych měl seriózně odpovědět, tak si myslím, že ministerstvo může deset měsíců fungovat bez ministra. Lidi tam dokázali, že jsou fundovaní. Vůbec bych ten post neobsazoval, až po volbách."

Petr Janda, hudebník: "Po Pavlu Dostálovi to bude mít každý těžké. Laťka je nastavena příliš vysoko. Jandáka znám, Darjanina ne, nicméně si netroufnu někoho z nich favorizovat. A nikdo další mě nenapadá."

David Ondříček, režisér: "Ani jednoho kandidáta moc neznám, ale z mých povrchních znalostí mi přijde, že nejsou vhodní. Budoucí ministr kultury by měl spojovat mimořádné morální a manažerské vlastnosti s kulturním přehledem. Najít takového člověka není jednoduché. Mé představě filmaře by nejvíc vyhovoval producent a režisér Ondřej Trojan."

Jiří Stránský, spisovatel: "Víťu Jandáka znám léta. Byl jedním z prvních nadšenců pro seriál Zdivočelá země. Kdybych měl být jako předseda rady Fondu na podporu kinematografie sobecký, budu všemi hlasy pro Jandáka. Jeho priority, o kterých mluvil, zní velice rozumně. Ale správně říká, že by to na tři čtvrtě roku byla sebevražda. Měl bych ale pro Jiřího Paroubka další tip: Martina Stropnického. Ten s podobnou délkou ministerského úřadu má zkušenost. Dokázal, že jeho stopa byla znát. I Pavel Dostál o něm mluvil s uznáním."

Michael Rittstein, malíř: "Ani Darjanina, ani Jandáka osobně neznám. Jandáka jsem pochopitelně viděl občas ve filmu jako herce určitého typu rolí. Ale k němu jako k potenciálnímu ministrovi se nemohu vyjadřovat. Možná to nebude ani jeden z těch dvou. Česká politika někdy dokáže vyprodukovat úplně nové typy. Sám bych měl dobrého kandidáta. Byl by jím historik umění Jiří Kotalík. Myslím, že by ministerstvo řídil s přehledem a na úrovni."

Vladimír Mišík, zpěvák: "Myšlenkami jsem mimo oblast oficiální kultury. Můj názor je, že ministerstvo kultury vůbec není potřeba. Kultura žije svým životem a potřeba mít ministra je socialistický produkt. Kdybych ale měl pro někoho hlasovat, byl by to básník Ivan  ´Magor´ Jirous."

Daniel Landa, zpěvák a skladatel: "Nezamýšlel jsem se nad tím, jestli by byl lepší Jandák nebo Darjanin. Myslím si ale, že dobrým ministrem kultury by byl bývalý prezident Václav Havel. Pohybuje se v kulturních kruzích, má politickou zkušenost.!

Lou Fanánek Hagen, zpěvák a textař: "Darjanina neznám, takže bych upřednostnil Jandáka. Je to můj oblíbený herec, nyní navíc prezident úspěšného dětského filmového festivalu ve Zlíně. Je dobře, že se pohybuje v manažerských vodách. Pro mě by ale byl nejlepší ministr František Ringo Čech. Už toho docela dost zažil na různých postech. Je to úspěšný divadelník, jeho písničky se pořád hrají a je ve věku, kdy by to bylo důstojné. Navíc byl poslancem přímo za vládnoucí stranu. Akorát mám pocit, že o něho premiér nestojí."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám