Hlavní obsah

Moderní středoevropské umění v Mánesu

Právo, Peter Kováč
PRAHA

Pražský Mánes od čtvrtka představuje umělecké sbírky jednoho z bankovního domu HVB Group. Mánes je naplněn díly mnoha klasiků současného umění. Je to tak trochu encyklopedie výtvarných tendencí, jaké se v malbě ve střední a části východní Evropy objevily v posledních třiceti letech.

Článek

Výběr umělců i zemí byl dán tím, kde společnost působí - Bulharsko, Rakousko, Německo, Polsko, Maďarsko a Česká republika. Přehlídku připravila historička umění Bärbel Kopplin z Mnichova, která pro ni pracuje jako výtvarná kurátorka. Pro Právo řekla: "Konečný výběr jsme dělali z několika tisíců uměleckých děl. Naše snaha byla, aby kolekce reflektovala současnou kulturní rozmanitost Evropy a zároveň ukázala podobnosti a vzájemné příbuznosti."

Rakousko zastupuje Arnulf Rainer svými expresivně pomalovanými fotografickými portréty nebo Hermann Nitsch, nejslavnější představitel vídenské akční malby. Jsou tu i obrazy Petera Koglera, Maxe Weilera nebo Siegfrieda Anzingera. Z klasiků tu má třeba vedutu Oskar Kokoschka. Z Němců najdeme v Mánesu díla těch nejúspěšnějších a také nejdražších, kteří se dnes na aukcích v New Yorku prodávají nad hranicí jednoho miliónu dolarů - Gerharda Richtera, Josepha Beuyse a Sigmara Polkeho. Výběr je ale širší, stejně jako v případě Rakušanů, takže tu je i výrazná část současné střední generace německých výtvarníků.

České umění reprezentuje Šimotová a Sopko

Českou republiku zastupují práce Adrieny Šimotové a Jiřího Sopka. Zejména Sopko vypadá v mezinárodní konkurenci velmi působivě. Z maďarské kolekce zaujme Lászlo Fehér. Téměř třetina výstavy je věnována fotografii s řadou vynikajících tvůrců, jimž dominuje zejména proslulý Henti Cartier - Bresson, mistr reportážní fotografie a člen slavné agentury Magnum.

Výstava je putovní. Začala loni v říjnu v hamburské galerii Kunsthaus, pokračovala přes Rakousko a některé země východní Evropy až do Prahy. Výběr je jen zlomek sbírky, která obsahuje na 30 tisíc obrazů, soch a fotografií. Z toho bylo představeno jen 130 exponátů. Většina z nich je oslavou malířství a závěsného obrazu. Pro diváky unavené a také často odrazené expozicemi s nekonečnou řadou videosnímků a výtvarných instalací, se výstava stane příjemnou změnou.

Europe-in-art

Výstavní síň Mánes, Praha

5. 8.-28. 8. 2005

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám