Hlavní obsah

V USA vychází román Marlona Branda

Právo, Barbara Hajná

S Marlonem Brandem (1924-2004), hvězdu filmů Tramvaj do stanice Touha, V přístavu, Hraběnka z Hongkongu, Poslední tango v Paříži, Apokalypsa nebo Kmotr, se mohou fanoušci opět setkat, a to zcela překvapivě na pultech amerických knihkupectví. Vychází román Fan Tan, který herec v osmdesátých letech napsal s filmařem Donaldem Cammellem.

Článek

Inspiraci pro knihu možná Brando čerpal z dalšího ze svých filmů, Vzpoury na lodi Bounty. Fan Tan, odehrávající se ve dvacátých letech, je totiž podle britského listu Guardian pirátská historie, plná popisů námořních bitev.

Filmový historik David Thomson, který knihu připravil k vydání, ale říká, že se v ní odráží i mnohé z Brandova skutečného života v době, kdy na ní pracoval. Hlavní hrdina má například značnou nadváhu. Také fakt, že piráta pojmenoval ženským jménem Annie, se možná vztahuje k Brandovým vystoupením v ženských šatech, která příležitostně pořádal pro studenty herectví.

Brando a Cammell, dobří přátelé, začali knihu psát na dovolené r. 1982. Obdrželi na ni i zálohu ve výši 100 tisíc dolarů. Později se však v nedobrém rozešli, aniž román dokončili, a Brando sám celou zálohu roku 1986 vrátil. Cammell, který spolupracoval např. na videoklipech skupiny U2, spáchal o deset let později sebevraždu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám