Hlavní obsah

Antifest a další víkendové festivaly

Právo, Novinky, aš, jaš
SVOJŠICE

Po jedenácté se tento víkend ve Svojšicích u Přelouče uskuteční třídenní punkový Antifest. Vystoupí na něm přes padesát kapel. Vedle tuzemské špičky reprezentované skupinami Totální nasazení, SPS, E!E a N. V. Ú. a slovenských kapel Zóna A, Ex-Tip a Slobodná Európa se představí i řada anglických kapel včetně nestorů žánru Lurkers, 999 a Peter And The Test Tube Babies.

Článek

Štěpán Málek z pořádající N. V. Ú. vysvětlil, jak se podařilo tak nabitý program zajistit: "Za léta, co festival pořádáme, na něm hrála řada klasických anglických oi punkových kapel, takže zafungovaly tamtamy a některé kapely se dokonce ozvaly samy. Některé kapely se dokonce vracejí, což je případ Vibrators nebo Guitar Gangsters. Ti nám pomohli domluvit se s 999 a The Lurkes. Scéna se zmenšila a lidi se na ní znají."

Na festivalu však bude znít i ska a rock‘n‘roll. "Punk má široký záběr a my se jej snažíme postihnout od lehčích žánrů, jaké reprezentuje Znouzectnost, až k oi, hardcore a psychobilly," dodal.

Festival se rozrostl na jednu z největších akcí svého druhu v Česku. Zatímco na první ročník přijelo 300 lidí, v posledních letech jej navštěvuje 4000-6000 osob.

Další víkendové festivaly

Ve středočeské Sázavě začala již ve čtvrtek čtyřdenní přehlídka Sázavafest. Kromě mnoha hudebních těles, mezi nimiž budou v sobotu odpoledne i tři první z letošní soutěže Česko hledá SuperStar, bude možné zhlédnout divadelní a filmová představení a vyslechnout si například autorské čtení spisovatele Michala Viewegha. [celý článek]

V Dolní Poustevně se v pátek a v sobotu odbude již 19. ročník festivalu Čtverec. Na programu je vystoupení skupin Pražský výběr, Psí vojáci, November Second, britských Vermont a dalších. "Předešlé dva ročníky ukázaly, že chceme a dokážeme oslovit návštěvníky širokoúhlým záběrem. U toho zůstáváme," říká dramaturg festivalu Pavel Sajfert.

V Tasově u Veselí nad Moravou začne v pátek třináctý ročník dvoudenní přehlídky Beseda u Bigbítu. Hlavními atrakcemi budou Nana Zorin, Gaia Mesiah, slovenští Polemic či Dark Gamballe.

Na závodišti v Pardubicích se v pátek odehraje premiérový ročník Žlutého festivalu. Vystoupí Wohnout, Divokej Bill, Vypsaná fixa a další. Arakain, Abraxas, Američan Lord Bishop a Vítkovo kvarteto budou hlavními hvězdami Lhotkafestu, který začne v sobotu v 15 hodin na hřišti ve Lhotce u Mělníka.

Již 12. ročník přehlídky Czech Rock Block Live na Velké louce v Plasích u Plzně přivítá skupiny Katapult, Harlej, Divokej Bill, Anetu Langerovou a další.

Anketa

Posloucháte punk?
Ano, často
84,9 %
Jen občas
7,8 %
Ne
7,3 %
Celkem hlasovalo 179 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám