Hlavní obsah

Fantasticky strašlivý FFFILM

Novinky, František Fuka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden se na nás štěstí neusmálo a čekají nás dvě premiéry, které jsou - bohužel - strašné. Jedna je romantická komedie, ve druhé poletují superhrdinové, obě jsou nesnesitelné... a obě utržily hromadu peněz. Ach jo...

Článek

Občas si s jistými specifickými kamarády tak nějak položertovně o něčem, co nám nepřipadá moc dobré, říkáme, že "to je gay". Nemá to nic společného s něčí sexuální orientací, prostě je to takový slovní obrat (podobně jako "to je bomba" nesouvisí s terorismem). A dneska to bude dost gay.

Nicméně, teď bych vám rád ukázal velkou fotku režiséra filmu PŘÍŠERNÁ TCHÝNĚ.

(To na triku je kolibřík.)

PŘÍŠERNÁ TCHÝNĚ by měla být komedie o tom, jak se Jennifer Lopezová vdává a bojuje s nepříjemnou matkou svého nastávajícího. Tu hraje Jane Fondová! Fondové je 67 let a naposled se ve filmu objevila v roce 1990 (STANLEY A IRIS), tudíž leckoho může zajímat její výkon v tomto filmu.

Je celkem jedno, co si myslím, o předchozím herectví Jane Fondové. Jediný důvod, proč na PŘÍŠERNOU TCHÝNI jít, je vidět, jak Jane Fondová dnes vypadá. Tudíž:

A nyní už do kina nemusíte, ušetřili jste 150 Kč. Nic jiného zajímavého se ve filmu neděje. Bohužel, ani nic vtipného.

Prvních 15 minut se Fondová na plátně vůbec neobjeví a s Lopezovou se poprvé setká až téměř po půlhodině. Pokud tedy divák očekává konflikt s tchýní, třetinu filmu čeká marně. Pak už konflikt začne a je to veskrze nesympatická podívaná.

Fondová hraje hysterickou ženskou, která má problémy s alkoholem a pronáší vtipné hlášky jako "Já tu kurvu zabiju". Lopezovou nenávidí proto, že nemá dostatečně vysoké společenské postavení na to, aby byla hodna jejího syna. Kdykoliv jsem ji uviděl, tak mě její postava buď hrozně štvala, nebo jsem ji upřímně lidsky litoval, jako vyšinutého člověka. Možná to znamená, že je Fondová dobrá herečka, ale v komedii bych něco takového nečekal.

Lopezová se nejdříve snaží být "hodná", ale pak ztratí trpělivost a začne s Fondovou "válčit". Takže relativně mladá slečna, místo aby se snažila nemocnou psychopatickou ženu dostat do ústavu, začne proti ní bojovat "jejími zbraněmi" a tudíž se stane přinejmenším stejnou krávou, jako byla ona.

Máte pravdu, že podobný námět měla VÁLKA ROSEOVÝCH, ale právě srovnání této vydařené komedie s PŘÍŠERNOU TCHÝNÍ ukazuje, jaký rozdílné mohou být dva filmy s podobným námětem díky různě schopným hercům, scenáristům a režisérům.

I ten scenárista za to může. Snoubencova bývalá slečna ho například překvapivě navštíví (snoubence, ne scenáristu) a začne ho proti jeho vůli líbat. Přesně v tu vteřinu vejde do místnosti náhodou Lopezová a získá dojem, že je jí snoubenec nevěrný. Snoubence samozřejmě nenapadne okamžitě říct "ta kráva na mě skočila", ale začne typicky dementně vysvětlovat "Víš miláčku, není to tak, jak si myslíš"... Ta bolest, ta bolest...

Nakonec dojde k tomu, že se Lopezová s Fondovou začnou prostě fackovat! Pak se objeví tchyně Fondové, Lopezová pochopí, že Fondová si na ní pouze vybíjí frustraci, kterou získala díky své tchýni, Fondová to pochopí a obě se navzájem udobří. Je to tak nelogické a nečekané, že jsem se těšil, jak se ukáže, že to obě jenom hrály a brutalita bude pokračovat. Ale ne, ony jsou najednou opravdu kamarádky a je konec. A to je konec...

Na komedie o strašlivé tchýni bych pravděpodobně nikdy dobrovolně nešel. Druhá premiéra týdne je tudíž nebezpečnější v tom, že jde o adaptaci comicsu. A já na adaptace comicsů celkem chodím.

FANTASTICKÁ ČTYŘKA je adaptací hodně starého comicsu o partě tří mužů a jedné ženy, kteří maj speciální schopnosti: Jeden je kamenný, jeden je ohnivý, jeden je gumový a ta žena je neviditelná. V dnešní době nic extra, ale jde o comics starý mnoho desetiletí.

Studio Fox se rozhodlo zpracovat tento comics (při které odrostlo několik generací čtenářů) jako podívanou pro děti do 10 let. Nebo možná pro puberťáky s mentalitou desetiletého děcka. Odpovídá tomu i skutečnost, že u nás film půjde pouze dabovaný. Takže ve filmu uvidíme Neviditelnou sexy ženu (oproti comicsu je to "Invisible Girl", nikoliv "Invisible Woman") jenom v prádle. Nebo gumového muže, kterému dojde na záchodě papír, takže si musí sáhnout do vedlejší místnosti pro náhradní - a tohle prosím patří k těm lepším vtipům.

Už scénář je hrozně nenápaditý, jako slabší díl nějakého sitcomu. Navíc brzy po začátku je jedna jakž-takž akční scéna, pak hodinu nic (!!!) a pak jedna akční scéna nakonec. A tím myslím opravdu "nic". Nejen, že chybí akce, ale také cokoliv jiného, co by mě aspoň trochu zaujalo a probudilo z letargie, která nastala už po takových 20 minutách. Prostě hrdinové hodinu debatují o tom, jestli chtějí být "fantastic" nebo ne a co z toho plyne. A na rozdíl od HULKa jsou herci, režie i scénář tak špatní, že se to nedá přežít.

To, že PŘÍŠERNÁ TCHÝNĚ i FANTASTICKÁ ČTYŘKA utržily slušné peníze a že se u obou uvažuje o poračováních, mě naplňuje skutečným zoufalstvím. Kam tohle povede? Říkám si: Zlatý Michael Bay, u něj si člověk aspoň může být jistý, že tam bude něco hezky zpomaleně vybuchovat. Ale když je Bayův poslední film propadák, co už člověku zbývá za životní jistoty?!

A málem bych zapoměl na fotografii režiséra FANTASTICKÉ ČTYŘKY:

Skandálek?

Filmový distributor SPI (jeho slovenská pobočka) zaslal prý do redakce slovenského filmového časopisu BLOKBASTER dopis následujícího znění:

Dobry den, v poslednych dvoch vydaniach Vasho casopisu sme si precitali recenzie na Sin City + Arsene Lupina, ktore napisal p. Kokes. Pokial bude tento pan recenzovat dalej nase filmy, dovolujem si Vam oznamit, ze od tejto chvile prerusuje SPI az do odvolania spolupracu s casopisom BLOKBASTER, co znamena, ze Vam prestavam posielat akekolvek materialy. S pozdravom, ...

Kdyby vás to zajímalo, ony zmíněné recenze jsou zde a zde (i když to s podstatou skandálku vlastně nesouvisí).

Ve zkratce...

První trailer na film podle videohry DOOM je k vidění na oficiální stránce. Je zajímavé, že trailer i text na stránkách se snaží naznačovat, že děj se odehrává na Marsu, i když to v době, kdy jsem dělal reportáž z natáčení, rozhodně nebyla pravda. Jsou dvě možnosti: Buď stránky i trailer záměrně lžou, nebo musel být radikálně změněn scénář i závěrečnáí pointa filmu, a to v průběhu natáčení!

Nějaké kvalitní obrázky z natáčení nového HARRYHO POTTERA jsou tady.

Nicole Kidmanová bude hrát v dalším remaku hororu INVASION OF THE BODY SNATCHERS.

Po OSTROVU (minulý týden) tentokrát v amerických kinech propadla další drahá akční podívaná: STEALTH - PŘÍSNĚ TAJNÁ MISE Roba Cohena (RYCHLE A ZBĚSILE, XXX). Na rozdíl od OSTROVA můžu říct, že zcela oprávněně...

Reklama

Související témata:

Související články

Něco jako FFFILM

Dnešní FFFILM měl původně být o invazi mimozemšťanů, ale zahraniční imperialisté mi zakázali o ní psát. Takže se budu věnovat ještě něčemu strašlivějšímu:...

FFFILM recenzuje VÁLKU SVĚTŮ

Poslední válku na Zemi nezačnou lidé, ale Steven Spielberg! V nové adaptaci klasické sci-fi H.G. Wellse se Tom Cruise utkává s Marťany (přesně řečeno, snaží...

FFFILM s Willisem blízko nebe

Tento čtvrtek se do kin dostávají dva filmy a víc se asi bude mluvit o tom prvním (českém), což je chyba, protože ten druhý (nečeský) je podstatně lepší....

Výběr článků

Načítám