Hlavní obsah

Knižní tipy podle Salonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již tradičně pro vás máme připraveno několik literárních tipů, které stojí za přečtení.

Článek

Tento týden jsme pro vás vybrali Literární otazníky Petra Kovaříka s podtitulem Mýty, záhady a aféry II a ze zahraniční tvorby pak Filosofii pro záškoláky Stephena Lawa.

Petr Kovařík: Literární otazníky

Mýty, záhady a aféry II

Šestnáct příběhů z české literární historie vyprávěných s citem a noblesou: tedy nekonají se tu skandály (snad jen Vrchlického rodinná havárie se takovému pojmenování blíží), ale probíhá pátrání po způsobu detektivních příběhů. Ty jsou jistěže k zábavě a v Kovaříkově podání se nezapomíná na čtenáře - každá z kauz obsahuje všechny důležité informace o souvislostech. Čtení příjemně poučné.

(Modrý stůl)

Z překladů:

Stephen Law: Akta F.

Filosofie pro záškoláky

V osmi kapitolách osobitého úvodu do filosofie dokazuje bývalý pošťák, dnes vyučující na Londýnské univerzitě, že nejpodstatnější pro ty, jež chtějí nejobecnější vědu pochopit, je samostatné myšlení, nikoliv znalost správných odpovědí. První příběh knihy je například o cestovateli, kterého si chtějí upéci lidojedi. Skoro se mu podaří zastavit je, protože jim vysvětlí, že živí tvorové se jíst nemají. Ale když jedna divoška objeví v jeho batohu hovězí sendvič, tak on na otázku: Proč je špatné jíst lidská zvířata, zatímco ta nelidská se jíst mohou? neumí odpovědět. Prostě to tak je. Copak to nechápete? Lidojedi to nechápou, tak ho zabijou a snědí. Kdyby nás ve škole učili občanskou nauku takovýmhle způsobem, taky by nás přitahovala obtížnost, vzrušení a pocit závratě z filosofického myšlení, jak autor píše v úvodu. Jak by potom tenhle stát vypadal, to si snad ani nejde představit.

(Přeložil Ladislav Nagy, Argo)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám