Hlavní obsah

Skleněné objekty Jiřího Šuhájka zaplnily Špilberk

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Působivá přehlídka sklářského díla Jiřího Šuhájka zaplnila gotické prostory brněského hradu Špilberka. Výtvarník patří ke střední generaci, která do dění vstupovala v 70. letech. Jako jeho vrstevníky zaujala i Šuhájka expresivní figurace. Ze skla vytvářel foukané figury sedících postav, které se podobaly tomu, co na obrazech zachycovali malíři Michael Rittstein nebo Jiří Sopko.

Článek

Současně s tím se Šuhájek věnoval užitému sklu a jako designér zaujal veřejnost i odborníky mnoha invenčními nápady. Vytvořil početnou řadu nápojových souborů pro sklárny Moser, Crystalex, BAG Vsetín, Charlota v Karolínce a další. Za kolekci nazvanou Maják získal v roce 1995 Národní cenu za design.

Zlomem v jeho tvorbě se staly obrovské figury z cyklu čtyř ročních období - Podzim, Zima a Jaro (Léto zůstalo jen ve stavu rozpracování v jedné portugalské sklárně). Šuhájek vytvořil z kovu kostry tří a půl metru vysokých postav. Do mřížek uvnitř konstrukce umístil barevné sklo a k postříbřeným kovovým částem přimontoval skleněné objekty, které někdy působí jako velké šperky a jindy jako plody rostlin.

Cyklus je ve světovém sklářství zcela ojedinělý. Když Šuhájek Podzim a Zimu představil v roce 1998 na bienále skla v italských Benátkách, pořadatelé je umístili na čestná místa v Dóžecím paláci.

Velké objekty

V těchto několikametrových figurách pokračuje Šuhájek dál. Spojuje v nich archaické sochařství, tradiční sklářství i moderní instalace v jeden originální celek. Na Špilberku najdeme Samuraje v nadživotní velikosti, jemuž dominuje harmonie stříbrné a modré barvy, obrovitého Červeného robota a rozměrnou kompozici modrá a žlutá Vegetace, což působí jako dva sedící bohové plodnosti, kteří tu spolu vedou dialog.

Ruku v ruce s tím autor dál rozvíjí svoje komorní plastiky z foukaného skla a věnuje se užité tvorbě. Na výstavě jsou úžasné vázy - zejména Vázy s křídly, které dělal pro firmu Moser a v nichž po svém uplatňuje ve skle principy výtvarného minimalismu.

Pro Šuhájka je charakteristické spojení imaginace s kreativitou. Mistrně ovládá sklářské technologie a dokáže naplno využít možností, jaké sklo jako moderní materiál poskytuje výtvarníkům. Kouzlem Špilberku je konfrontace současnosti se středověkou minulostí. Výstavní sály tu mají zvláštní mystickou atmosféru. Tady obstojí jen to nejhodnotnější ze současného umění. A Šuhájkovy práce sem zapadají tak, jako by byly vytvořeny právě pro tyto jedinečné prostory. Z letošních letních brněnských výstav patří Šuhájkova retrospektiva k těm nejatraktivnějším.

Jiří Šuhájek - sklo

Muzeum města Brna - hrad Špilberk

do 30. srpna, otevřeno denně kromě po od 9 do 18 hodin

kurátor: Jiří Bohdálek

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám