Hlavní obsah

Hitmaker Barry Mason opěvuje vražednici

Právo, Vladimír Říha
PRAHA

Podle slavné písně Delilah nese recitál britského skladatele a textaře Barryho Masona název Remember Delilah. Hitmaker 60. a 70. let se s ním představí v pátek večer ve Smetanově síni. Hosta festivalu Prague Proms doprovází Český národní symfonický orchestr.

Článek

Býval jste v mládí námořníkem. Jak jste se stal autorem hitů?

V královském námořnictvu jsem byl dva roky, ale celou dobu jsem snil o tom, že se budu věnovat hudbě. Po odchodu z vojenské služby se mi to povedlo. Po prvních úspěších to pak šlo již rychle. Dostal jsem se i do Hollywoodu,.jednu mou píseň zpíval dokonce i Elvis Presley - jmenovala se Girl of Mine - a když jsem ji Elvisovi poprvé zahrál, okamžitě se rozhodl ji natočit a bylo mu jedno, že jsou čtyři hodiny ráno. Zaplatil muzikantům a stalo se.

Jak vzniká hit?

Je to kombinace několika faktorů - nápadité melodie, pamatovatelného textu a hlavně osobnosti interpreta a jeho výběru. My jsme ve dvojici s Les Reedem málokdy psali pro někoho určitého. Nejdříve jsme napsali píseň, a pak jsme teprve uvažovali, kdo by ji mohl zazpívat. A jelikož tehdy v 60.a 70. letech byla jak britská, tak americká scéna plná talentů a velkých hlasů, bylo někdy těžké rozhodnout, komu náš song dát. Měli jsme štěstí i na výborné kapely, třeba The Fortunes s Here Ti Comes Again měli obrovský úspěch.

Vždy jste pracoval ve dvojici. Kdo psal hudbu a kdo texty?

Les byl výborný melodik, takže hudba byla většinou od něj a já jsem mu dodával texty. Jsem rád, že si je lidé pamatují dodnes, i když musím přiznat, že i v Británii jsme měli někdy potíže. Třeba v BBC dlouho odmítali hrát naši píseň pro Toma Jonese Love Me Tonight - její text jim připadal příliš sexy. I samotná Delilah měla potíže, třeba opět nedávno ve Walesu. Její text prý opěvuje vražednici. Ale napsal jsem i mnoho písní sám, třeba pro Roda Stewarta The Day Will Come.

Přeje i dnešní doba takovým hlasům, jako měl Tom Jones?

Určitě, Tom Jones má dodnes v Británii vyprodané koncerty, i jeho následovníci jako Tony Christie, pro kterého jsem psal hodně věcí na jeho poslední album. A jak vím, i váš Karel Gott zpívá stále skvěle. Mimochodem jeho verze Delilah jako Čas růží byla jednou z nejlepších, co jsem slyšel.

V Československu jste byl několikrát, kdy to bylo poprvé?

V roce 1975 na festivalu Bratislavská lyra společně s Cliffem Richardem. Z té doby pochází i mé přátelství s Karlem Gottem a Helenou Vondráčkovou, kteří zpívali mé písně. Vždy jsem si jich vážil. Rád bych se s nimi setkal i teď.

Jak jste se vůbec dostal ke zpívání?

Zdálo se mi, že bych se měl podělit s lidmi o zážitky z mého života a zároveň vydělat nějaké peníze na charitu. Musel jsem si dodat odvahy, protože sebedůvěrou neoplývám. Nemám také velký hlas jako Tom Jones a nové věci, co píši, nejsou příliš komerční. Jsou dost osobní a vycházejí z mé duše.

Jak bude váš recitál vypadat?

Mezi písněmi vyprávím o lidech, které jsem během kariéry poznal - a těch bylo dost. Nejen Toma Jonese, Elvise Presleyho, ale i Roda Stewarta, Petulu Clarkovou a mnoho dalších.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám