Hlavní obsah

Darjanin měl předběžně kývnout na účast ve vládě

Právo, ČTK, ada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Generální komisař české účasti na světové výstavě Expo 2005 v Japonsku, režisér Vladimír Darjanin předběžně kývl premiéru Jiřímu Paroubkovi na návrh, že by mohl být novým ministrem kultury. Právu to potvrdily dobře informované zdroje.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Vladimír Darjanin

Článek

Sám Darjanin se ke svému případnému vládnímu angažmá odmítá vyjádřit. Přes svou mluvčí z pražské kanceláře Expa Martinu Hončíkovou pouze vzkázal, že informace nebude komentovat. "Jde zatím o zprávy z tisku, nikoli o oficiální vyjádření premiéra," tlumočila Právu Darjaninovo stanovisko Hončíková. Připomněla, že generální komisař je nyní v Japonsku.

Informace o možné nominaci dalšího nestraníka do Paroubkovy vlády vyvolala v soc. dem. vesměs kladné reakce. Pouze kuloárově někteří poslanci uvádějí, že by do uvolněného vládního křesla měl usednout člen strany.

Zeman k volbě zdrženlivý

"Domnívám se, že kultura je velmi specifické prostředí, takže pro takovou funkci je daleko důležitější, aby nový ministr byl člověk, který je s kulturou profesně spjat a bude také tímto prostředím akceptován," řekl Právu šéf poslaneckého klubu Michal Kraus. Podle něj je důležitější to, zda bude nový ministr kultury ochoten respektovat vládní programové prohlášení než stranická příslušnost k soc. dem. Posouzení odborných kvalit by mělo mít rovněž podle místopředsedy strany Petra Víchy přednost před stranickou příslušností. "Já v tom nevidím nic neobvyklého," řekl ČTK.

Zdrženlivost k možné nominaci Darjanina zachoval bývalý šéf soc. dem. a expremiér Miloš Zeman. ČTK řekl, že jmenování ministrů je v kompetenci premiéra. Připomněl, že on sám proti nestraníkům nikdy nebyl a v jeho vládě byli ministry spravedlnosti.

Právě Zemanova vláda v lednu 2002 jmenovala Darjanina generálním komisařem světové výstavy.

Reklama

Související články

Novým šéfem kultury zřejmě režisér Darjanin

Ačkoli si premiér Jiří Paroubek (ČSSD) dal tři týdny čas na výběr nového ministra kultury po zesnulém Pavlu Dostálovi, v pondělí přiznal, že nějaké jméno...

Výběr článků

Načítám