Hlavní obsah

Andrzej Wajda nepřijel

Právo, em

Legendární polský filmař Andrzej Wajda, jemuž bude příští rok osmdesát let, patřil k nejdůležitějším osobnostem letošního 31. ročníku Letní filmové školy v Uherském Hradišti, jenže bohužel na festival nakonec nepřijel.

Článek

Podle oficiálního vysvětlení se cítí být unavený, vyčerpaný a na cestu si netroufl. Plánovanou výstavu Wajdových črt a obrázků z jeho japonského pobytu tak místo něho zahájili v Galerii Slováckého divadla polská slavná herečka Krystyna Janda spolu s filmařem Krzysztofem Zanussim.

"Wajda je národní režisér, který vždy uměl ve svých filmech vystihnout ducha doby. Navíc on vždy dovedl zůstat mladým. Když kolem něho stárly celé generace filmařů, jež se stávaly klasiky, uměl být Wajda naproti tomu otevřený k novým věcem a točil jako ti nastupující. Byl i mladší než ti mladí," říká Zanussi.

Po Hradišti se však již od úterý prochází další osobnost světového filmu a hlavně divadla, dramatik a režisér Fernando Arrabal. Tento levicový tvůrce politických filmů, v nichž se hlavně zabýval fašistickou epochou ve Španělsku, tu představil klasické snímky jako Guernica (1975) či Ať žije smrt (1970). Atmosféru na festivalu si velmi pochvaloval. "Jde o mýtické, ale zároveň erotické místo. To je znepokojující."

Na úterní projekci dokumentu režiséra Břetislava Rychlíka a publicistky Renaty Kalenské Bílá labuť Pavla Dostála, který vznikl v posledních týdnech jeho života, přijeli místopředseda vlády Zdeněk Škromach a Lubomír Zaorálek z ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám