Hlavní obsah

Stále platné Canettiho analýzy

Právo, František Cinger

Nositel Nobelovy ceny z roku 1981 Elias Canetti, který se narodil 25. července před sto lety, měl vřelý vztah k Praze.

Článek

Vůbec první překlad jeho prvotiny Zaslepení (1935) vyšel rok na to česky. Po jeho vydání navštívil autor Prahu. V květnu 1937 bydlel na Václavském náměstí v hotelu Juliš. Čeština mu prý připadala jako "bojovná řeč, protože všechna slova měla přízvuk na první slabice, takže jsem z každé promluvy, kterou jsem vyslechl, měl pocit malých nárazů, které se opakovaly tak dlouho, dokud hovor trval".

Nedávno vydal Prostor jeho rozbor dopisů Franze Kafky snoubence Felice Bauerové nazvaný Druhý proces. Canetti se dokázal hluboce ponořit do bolestně otevřené duše pražského spisovatele. Soubor jeho esejů Svědomí slov vyšel v samizdatové Edici Expedice v roce 1988 a oficiálně pak roce1992 v Torstu. Jeho román Zaslepení je na sedmnácti namluvených kazetách k dispozici v Macounově knihovně.

Canetti se narodil v bulharském říčním přístavu Ruse na Dunaji v rodině Španiolů, potomků Židů, kteří byli v 15. století vyhnání ze Španělska a usídlili se na Balkáně, kde uchovávali do 20. století staré tradice i jazyk ladino, dávnou španělštinu. Dědeček byl ortodoxní židovský patriarcha. Rodiče před jeho vlivem prchli do Manchesteru, kde Elias první dva roky chodil do školy.

Po otcově smrti v roce 1913 se rodina odstěhovala do Vídně. Tam ho matka učila německy, aby mohl chodit do německé školy: "Byl to pozdní a bolestně osvojený mateřský jazyk," kterým později psal svá díla. Právem je řazen po bok osobnostem rakouské literatury minulého století Karla Krause, Roberta Musila a Hermanna Brocha.

Po anšlusu Rakouska musel uprchnout do Paříže a do Londýna, kde žil po většinu života a pracoval jako spisovatel na volné noze. Tam začal pracovat na svém stěžejním díle - analýze totalitního myšlení a hnutí, v nichž hraje podstatnou roli davová psychóza. Dvacet let psaná úvaha Masa a moc (1960) pojednává o tom, jak v mase jedinec ztrácí své úzkosti a zábrany, až se slastně rozplyne v davu. Masa je mu přírodní úkaz, nebezpečný živel a dravý živočich. A moc pak nástroj jejího ovládání.

Cenetti žil v Anglii, Vídni a ve Švýcarsku, psal německy a měl britské občanství. Zemřel 14. srpna 1994 v Curychu a je pochován na tamním hřbitově poblíž hrobu irského spisovatele Jamese Joyce. Jeho odkaz je uchován i ve třech svazích pamětí pojmenovaných Zachráněný jazyk, Pochodeň v uchu a Hra očí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám