Hlavní obsah

Umělci: smrt Dostála je velká ztráta

Právo, kč, cg, rh
PRAHA

Smrt ministra kultury Pavla Dostála otřásla mnoha jeho spolupracovníky i podřízenými. Mluví jak o jeho lidských vlastnostech tak o věcech, které pro českou kulturu udělal.

Článek

Ředitel Národního divadla v Praze Daniel Dvořák řekl, že si na Dostálovi nejvíce cenil jeho profesionality. ¨"Tomu, co jako ministr dělal, rozuměl jako odborník. Navíc ve vládě i v parlamentu dokázal schopně a přesvědčivě hájit zájmy kultury. Byl to muzický člověk, který měl respekt. V jednání byl rovný a přímý," řekl Dvořák.

Ředitel Národní galerie v Praze Milan Knížák vyzvedl to, že ač spolu politicky nesouhlasili, dokázali se spřátelit. "Nezískával přízeň svými politickými postoji, ale obrovskou pracovitostí, touhou vyřešit problémy a odvahou, se kterou do nich vstupoval," sdělil Knížák.

Ještě v olomouckém divadle s Dostálem spolupracoval hudební skladatel Richard Pogoda. Tvrdí, že bez něj by nikdy nic nenapsal. "Byl to on, kdo byl motorem naší dvojice, kdo přicházel s nápady. V tom byla jeho síla, přesvědčit lidi, aby se do něčeho dali, něco udělali. A nevzdali to. Takový byl i v nemoci, když bojoval s rakovinou," uvedl. Ocenil  že takový dokázal zůstat i jako ministr.

Dostál byl kmotrem Pogodových dcer, jejich rodiny se často stýkaly.

Politický názor nebyl to hlavní

Prezident českého PEN klubu Jiří Stránský byl Dostálovým blízkým přítelem. "Padli jsme si do oka hned při prvním setkání. I během nemoci jsme spolu byli téměř v neustálém styku," řekl Stránský. "Vím dobře, že veškerý zbytek svých sil věnoval prosazení zákona na podporu české kinematografie. A ve světě je od Ameriky po Nový Zéland zvykem, že dobrý zákon dostává jméno po svém autorovi. Myslím, že zákon o podpoře české kinematografie by se měl jmenovat Dostálův zákon. Říkal jsem mu, že zdraví je přednější, ale byl jako buldozer," vzpomíná.

Na ministra vzpomněl i několikanásobný Zlatý slavík Karel Gott. "Za svůj poměrně dlouhý život jsem poznal mnoho ministrů kultury, ale žádného natolik opravdového, populárního a zkrátka lepšího, který měl tak blízko k umělcům jako Pavel Dostál," řekl Gott. Podle něj neexistuje nikdo, kdo by o něm mluvil negativně. "Vzpomínám si na setkání v GoJa Music Hall po premiéře Miss Saigon, kdy mluvil velmi otevřeně o svém konci a bilancoval svou životní dráhu. Tehdy mi řekl: "Stejně to byl hezkej život. Jsem vděčný za to, co jsem prožil a poznal a koho jsem při tom potkal."

Prezident karlovarského filmového festivalu Jiří Bartoška byl stručný, o to ale osobnější. "Byl mi natolik blízký, že nevím, co v této chvíli říct. Nemám slov. Je to příliš intimní," řekl.

Dostálovým kamarádem byl i ředitel divadla na Fidlovačce Tomáš Töpfer "Byli jsme kamarádi ještě z let, kdy Pavel byl v divadle v Olomouci a já v Ostravě. Zažil jsem všechny jeho životní fáze - znal jsem ho jako rebela, poslance i ministra. Vždycky to byl slušný, nekompromisní člověk," I on připomněl, že i když stál na opačné straně politického spektra, dokázal se všemi vyjít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám