Hlavní obsah

Šestý Harry Potter v češtině možná vyjde do Vánoc

České vydání Harryho Pottera a Prince dvojí krve by se na pultech knihkupectví mohlo podle překladatele Pavla Medka objevit do Vánoc. Konečné rozhodnutí, kdy kniha vyjde ale závisí na nakladatelství Albatros.

Článek

 "Zatím nemůžu nic slíbit. Konečné datum bude záležet na Albatrosu, i když to hodně záleží i na mě. Budeme se snažit, aby to bylo ještě na vánoční trh, ale zatím to potvrdit nemůžu," sdělil Medek.

Je vědom si tlaku čtenářů, a proto se týden po světové premiéře knihy Harry Potter a Princ dvojí krve zavřel na chatě u Slapské přehrady, aby měl klid na překlad prvních kapitol: "Schovávám se na venkově. Albatros mi filtruje telefonáty a maily, za to jsem jim vděčný."

Překladatel se izoluje

Po zkušenostech z práce nad předchozími díly totiž ví, že první týdny po jejich vydání mu hodně lidí volá a ptá se na další osudy oblíbených hrdinů. Jakým směrem se ubírají životní příběhy kamarádů z kouzelnických Bradavic, už Medek ví. Prozradil, že Harry už je dospělejší, vyzrálejší a klidnější. Stejně jako další hrdinové příběhu si prý vyřeší i svoje "srdeční" problémy.

Hlavním motivem knihy je to, že Harry začne chodit na soukromé hodiny k Brumbálovi a spolu se vydávají do minulosti svého úhlavního nepřítele lorda Voldemorta. Zajímají se o jeho rodiče a prarodiče i o to, jak Voldemort přišel na svět, proč vyrůstal v sirotčinci, jak se dostal na školu do Bradavic a jak se tam projevoval.

Všechny informace mají Harrymu pomoci se připravil na konečný zápas, v němž se utká s lordem Voldemortem a jeden z nich v zápase zemře. Výsledek souboje na život a na smrt se ale čtenáři dozvědí až v posledním, sedmém dílu.

"Konec šestého dílu je zase velice překvapivý," shrnul Medek. Věci, které se zdají jasné, se podle něj najednou zase všechny "postaví na hlavu".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám