Hlavní obsah

Soudy a stěhování Michaela Jacksona

Právo, Jaroslav Špulák

To, že byl v červnu americký zpěvák Michael Jackson v kauze sexuálního obtěžování nezletilých chlapců shledán nevinným, neznamená, že se po něm slehne zem a bude klid. Naopak. Plasticky upravený muž ztrácí oblibu jako umělec a se stává terčem vtipálků, spekulantů i věřitelů. Vede si totiž jako slon v porcelánu.

Článek

Finanční skupina Prescient Acquisition Group se rozhodla, že mu nedá od soudních stání vydechnout. Minulý týden jej zažalovala o 48 miliónů dolarů, což je pro zpěváka, potácejícího se ve finančních nesnázích, další rána do zátylku.

Zmíněná společnost se od listopadu 2004 stará o jeho obchodní zájmy a mimo jiné zajišťovala i nemalé půjčky.

Byla to ona, která zařídila úvěr ve výši 272,5 miliónu dolarů od Bank of America. Pomohla mu rovněž získat kontrolu nad společností MJ Publishing Trust, která má mimo jiné práva na katalog nahrávek skupiny The Beatles. Tím mu, pravda, velmi pomohla. Ale o tom později.

Přestěhuje se do Evropy?

Prescient Acquisition Group nyní chce jen svůj podíl. "Skutečnost je taková, že díky nám získal Michael Jackson ohromný kapitál, který by mu za normálních okolností umožnil vést rajský život až do smrti. Kdybychom mu nepomohli, měl by obrovské finanční těžkosti. Nyní po něm prostě chceme, aby zaplatil on nám," řekl tisku Steven Altman, právník společnosti. O mimosoudní dohodě prý zatím nemůže být řeč, neboť Jackson se finančníkům zarytě vyhýbá.

Možná Michael hledá nové bydliště, byť by jej to odpovědnosti nezbavilo. Lidé ze zpěvákova týmu totiž hovoří o tom, že se pravděpodobně přestěhuje do Evropy, aby ve zdejším prostředí již poněkolikáté zahájil tzv. nový život a aby vydechl od mediální štvanice spojené s nedávným soudním procesem. Současně se prý chce soustředit na návrat na koncertní pódia.

"Jackson chce najít místo, které mu zaručí samotu a klid. Přitom se ale netají tím, že chce co nejdříve do studia, nahrát novou desku a vydat se na koncertní turné," řekl jeden z mužů, který ve zpěvákově týmu pracuje.

Vše nasvědčuje tomu, že by se mu líbilo buď ve Francii, nebo ve Velké Británii. Nedávné teroristické útoky prý favorizují Francii, londýnský zisk pořadatelství olympiády v roce 2012 nechává zpěváka chladným.

Prodá Neverland?

Jackson se prý současně chce zbavit svého pohádkového Neverlandu. Zkazky o zadlužení dětského, přednostně pak klučičího království jsou přinejmenším oním pověstným šprochem.

Jenže Joe Jackson, Michaelův otec, říká: "Nemám pocit, že by se chtěl přestěhovat. Během soudního procesu měl krizi a několikrát řekl cosi na ten způsob, to je fakt. Já ho ale znám a myslím si, že se Neverlandu v nejbližší době nebude chtít zbavit. Má k němu krásný vztah."

O poslední větě nelze opravdu pochybovat.

Live 8 pro Michaela

Jackson možná na Neverland nakonec vydělá zajímavým způsobem. Přestože se nezúčastnil benefičního koncertu Live 8, který se konal na devíti místech světa 2. července, zisk z něho mít bude. A parádní.

Jak bylo řečeno, vlastní práva na katalog nahrávek skupiny The Beatles a právě v Hyde Parku v Londýně vystoupil úplně na začátku Live 8 bývalý člen britské skupiny Paul McCartney a spolu se zpěvákem irských U2 Bono Voxem zazpívali starou beatlesáckou klasiku Sgt. Pepper's Lonely Heart Club Band.

Jejich verze se těší obrovské popularitě a momentálně patří k nejčastěji legálně stahovaným kouskům na internetových serverech. Zisky z prodeje půjdou i do vysáté Jacksonovy kasy a analytici nahlas konstatují, že takto, bez velké námahy, bude pěvec schopen sehnat peníze na dluhy, které souvisí s procesem, a možná mu zbude i na údržbu neverlandského trávníku. Paradoxní na celé situaci je, že muž, který chtěl kdysi skrze charitativní akce pomáhat světu a především dětem, nyní podobné programy přijímá jako nepřímou formu pomoci sobě samému.

Reklama

Související články

Jackson je nevinen

Porotci v kauze zpěváka Michaela Jacksona dospěli v pondělí k verdiktu. Po pětiměsíčním procesu byl král popmusic uznán nevinným ve všech deseti bodech...

Na koncertě Live 8 možná vystoupí i Jackson

Rádi bychom měli Michaela Jacksona na koncertě Live 8, který připomene chudobu ve světě - uvedli v úterý britští organizátoři. Akce se uskuteční začátkem...

Michael Jackson se asi přestěhuje do Evropy

Evropa bude možná příštím domovským kontinentem zpěváka Michaela Jacksona (46), kde ho mají lidé stále rádi, a pravděpodobně se přestěhuje do Londýna. Podle...

Výběr článků

Načítám