Hlavní obsah

Vanity Fair zaplatí Polanskému odškodnění za pomluvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Režisér Roman Polanski vyhrál v pátek před londýnským soudem spor s časopisem Vanity Fair. Ten má vyplatit Polanskému 50 tisíc liber (přes 2 milióny korun) jako odškodnění za pomluvu v článku.

Článek

Polanski žaloval vydavatele časopisu Conde Nasta za to, že v článku z roku 2002 tvrdil, že se režisér pokoušel svádět jistou mladou ženu již cestou na pohřeb své zavražděné manželky Sharon Tateové.

"Celá epizoda je velmi smutná, ale verdikt mě samozřejmě velmi potěšil," přiznal v pátek Polanski a dodal, "publikována o mě bylo už spousta nepravdivých informací, ale obvinění ve Vanity Fair nemohlo zůstat bez trestu." Sdělil také, že se dodnes těžce vyrovnává se strašlivými událostmi z roku 1969, kdy členové Rodiny Charlese Mansona zavraždili jeho těhotnou ženu a několik přátel.

Právníci zastupující časopis svou obhajobu založili na zdůrazňování pověsti Polanského jako sukničkáře a člověka, který "není schopen rozlišovat mezi pravdou a fantazií".

Vydavatel Conde Nast trval na tom, že až na "nepřesnost", že k popisované historce došlo až dva týdny po pohřbu, byl článek pravdivý.

Polanského podpořila i herečka Mia Farrowová

Polanski (71) to označil za hnusnou lež, která uráží památku jeho zasnulé ženy. Sharon Tateová byla v devátém měsíci těhotenství brutálně zavražděna v srpnu roku 1969 v Los Angeles skupinou kolem Charlese Mansona.

Po celé čtyři dny provázely výpovědi před londýnským soudem silné emoce. Sám Polanski formou videokonference z Paříže vypověděl, že byl po celé týdny po vraždě Tateové v šoku a není schopen si z onoho období skoro nic vybavit.

Dostavit se osobně k soudu odmítl, má strach, že by mohl být zatčen.  Z Británie by totiž mohl být vydán do Spojených států, kde je stále stíhán pro pohlavní styk s nezletilou z roku 1978.

Ve prospěch Polanského vypovídali před soudem i někteří američtí umělci v čele s herečkou Miou Farrowovou, která uvedla, že byl smrtí své ženy natolik zdrcen, že nebyl schopen myslet na nic jiného, mluvit o ničem jiném a soustředit se na cokoli jiného.

Reklama

Související články

Proces Polanski versus Vanity Fair pokračuje

V britské metropoli se začal u Nejvyššího soudu v úterý projednávat případ slavného režiséra polského původu Romana Polanského, který žaluje pro urážku...

Výběr článků

Načítám