Hlavní obsah

Mimi v Rubínu udiví, pobaví, rozesměje

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Divadla už dávno nespí ani o prázdninách. Herci a kejklíři se hemží na Hradě, v katakombách, na náměstích, v parcích i na Vltavě. Na Malostranském náměstí ve sklepní scéně A Studia Rubín rozbilo letní stánek Divadlo Inspirace s "groteskou o akčních aktech" s titulem Mimi komorníkem aneb Velká honička.

Článek

Inscenaci připravili pedagogové Boris Hybner a Števo Capko se svými studenty Miřenkou Čechovou a Jakubem Slachem. Režie se ujala a scénář příběhu napsala adeptka pantomimy Čechová.

Nudící se Lord (Slach) hledá komorníka, Mimi (Čechová) zase práci. Zkouší to na senilnějícího aristokrata všelijak, většinou neúspěšně. Jak oba ke štěstí přijdou, to už je lépe vidět.

Starý svět filmové grotesky tvrdí ještě u klavíru vlastními motivy Daniel Fiedler. Pokud nemusí promluvit, dobře. Jeho tak trochu zbytečné, scénářem ale vynucené komentáře jsou jako by z jiného žánru.

Slach je rodilý "ksichtař". Jeho grimasy jsou chaplinovsky očistné. Čechová zastupuje přemýšlivější herecký typ a dříve nebo později si to namíří ke scénické pantomimické poezii. Oba ale řádí v příběhu na plný plyn, o čemž svědčí i drobné  kolize. Čechové se podařilo při srážce s partnerem ulomit si kousek zubu, zdařilý hod nožem skončil zapíchnutý v desce stolu ještě před tím, než Slach zaujal polohu v povinném krytu... Na pět kousků rozbili brýle, na tři pokličku od porcelánové konvice...

Akademie má pedagogy, které nám závidí svět - Turba, Hybner...  Mladí jdou ve šlépějích svých pedagogických otců. Koukněte se na plakáty. Mimi komorníkem stojí za návštěvu. Udiví, pobaví, rozesměje. Diváků však bývá na pantomimě poskrovnu i v A Studiu Rubín. Je to škoda.

Divadlo Inspirace v A Studiu Rubín Praha - Miřenka Čechová: Mimi komorníkem. Režie Čechová, hudba Daniel Fiedler, scéna Lucie Škandíková, kostýmy Petra Vlachynská, pedagogická spolupráce Boris Hybner, Števo Capko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám