Hlavní obsah

Kraftwerk: Elektrovitamíny na cestě světem

Právo, Jaroslav Rudiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen těžko si lze představit současnou hudební scénu bez vlivu německé skupiny Kraftwerk. Milují ji rockeři, romantici i technaři, U2, Marc Almond, Underworld i Tata Bojs. Pionýři elektronické hudby z industriálního Düsseldorfu se nyní ohlédli za koncertním turné a vydali živé dvojalbum Minimum - Maximum.

Článek

Düsseldorf proslavily továrny, nahořklá pivní odrůda altbier a právě skupina Kraftwerk, která zde experimentuje se zvuky a elektronikou od počátku sedmdesátých let. Zatím poslední a povedené album Tour de France Soundtracks vydala v roce 2003. Pak vyrazila na celosvětové turné, které ji loni přivedlo i do Prahy. Skladbu z Lucerny však na živáku nenajdete - Ralf Hütter, Florian Schneider, Fritz Hilpert a Henning Schmitz hráli totiž i v Rize, Moskvě, Budapešti, Berlíně nebo Tokiu.

Skladby z poslední desky dostaly na koncertním albu hodně prostoru -zazní hypnotická Tour de France, textově vtipná skládanka Vitamin či působivý Electro Kardiogramm. Doplňují je kultovní kousky Autobahn, The Model, The Man-Machine, popisující srůstání lidí, strojů a nových technologií, či hrůzostrašná Radioactivity, mrazivé zamyšlení nad nebezpečím dalších Černobylů.

I na pódiu zůstávají Kraftwerk hravými elektro minimalisty. Skladby znějí velmi jednoduše, přitom jde o rozsáhlé promyšlené kompozice s podmanivou atmosférou. Většinu písní zkusili uvařit jinak, jako třeba legendární Trans Europa Express, která by mohla klidně aspirovat na hymnu železničářů Evropské unie. Robotické postupy tu a tam přeruší elektro sólo, zpěv strojů se mísí s lidským, zvukově skladba dostala více industriální rozměr.

Co tu ovšem chybí, jsou skvělé projekce a klipy, které na koncertech doprovázely každou kompozici. Jak moc je přitom pro skupinu důležitá vizuální stránka, ukazuje už jen její jednoduchá a přitom nesmírně zábavná homepage www.kraftwerk.de . Fanoušci ale nemusí být smutní - chystá se také koncertní DVD.

Kraftwerk: Minimum - Maximum

EMI, 54:55 a 65:56

Foto popis|

Reklama

Výběr článků

Načítám