Hlavní obsah

Kam kráčíte, báječní polští filmaři?

ČR

Omlouvám se, že jsem neodolala lacinému lákadlu použít do titulku reference o novém polském filmu Quo Vadis jeho český ekvivalent. Dokonce neodolám ještě jednou a půjčím si reklamní slogan: nejméně čtyři z pěti polských filmařů vám zaručeně řeknou, že v Polsku se filmy téměř nedají točit, nejsou peníze a co hůř, Poláci na ně prakticky nechodí.

Foto: Archiv

Boguslaw Linda se u nás proslavil filmem Je třeba zabít Sekala, v Quo Vadis hraje Petronia. Film tím ale nezachránil.

Článek

Ten pátý (možná spíš dvacátý) mluví jinak fenomén polského historického velkofilmu totiž u našich sousedů funguje téměř neuvěřitelně. Jen z poslední doby Pan Tadeáš i Ohněm a mečem: stály hrůzu peněz, ty se ovšem jako zázrakem našly, a na oba filmy se domácí publikum hrnulo v dlouhých hustých řadách, opojeno laskáním národní historie, literatury a hrdosti. Už pár metrů za hranicemi po nich prakticky pes neštěkl.

Nejdražší polský film všech dob

Totéž platí o opusu nejnovějším, Quo Vadis, který podle světově proslulého a populárního románu Henryka Sienkiewicze natočil osmdesátiletý bard Jerzy Kawalerowicz. Na silné téma lásky a víry ztvárněné v rozsáhlém epickém příběhu se přitom díky masivní sponzorské podpoře (banka, telekomunikace...) shromáždilo na 18 miliónů dolarů, což polská kinematografie dosud nezažila. Tím větší škoda, že tak zkušený filmař jako Kawalerowicz nedokázal látku ani prostředky využít k něčemu, na co by se dalo s radostí dívat.

Nebývale promarněná příležitost

Se zjevnou leč naprosto neinvenční úctou k Sienkiewiczovi a evidentním pohrdáním jakoukoli svižnější akcí natočil podivnou a nesmírně nudnou koláž, kde moudra padají postavám z úst jako kamení, kulisy jsou jako malované a celé to působí spíš dojmem televizní inscenace. Ani tak dobří herci jako Boguslaw Linda (Petronius), Pavel Delag (Marcus Vincius) nebo Francsiszek Pieczka nemohli dělat víc než udělali: těch sto čtyřicet minut je k nepřečkání. Quo Vadis se tak stalo až nebývale promarněnou příležitostí a člověk jen s marnou nostalgií vzpomene na doby, kdy se i u nás na polské filmové novinky čekalo s oprávněnými nadějemi na velký zážitek.

Quo Vadis

Režie a scénář: Jerzy Kawalerowicz, Kamera: Andrzej J. Jaroszewicz, Hrají: Boguslaw Linda, Pawel Delag, Michal Bajor, Franciszek Pieczka a další, Polsko 2001

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám