Hlavní obsah

Zemřel spisovatel Stanislav Rudolf

Aktualizováno

Zemřel spisovatel, scenárista a filmový dramaturg Stanislav Rudolf. Bylo mu 89 let. Nejznámější jsou jeho knihy Metráček, Kopretiny pro zámeckou paní a Operace mé dcery.

Foto: Archiv rodiny, ČTK

Zemřel spisovatel a scenárista Stanislav Rudolf.

Článek

Toužil studovat FAMU, ale nebyl přijat. Nakonec vystudoval Pedagogickou fakultu v Českých Budějovicích a po jejím ukončení působil jako učitel na základní škole v Písku.

Později pracoval jako redaktor časopisu Květy a na počátku 80. let se už etabloval jako spisovatel. Současně ale pracoval jako dramaturg ve Filmovém studiu na Barrandově.

Zemřel režisér Dušan Klein

Film

Poté se dále věnoval již jen literární a scenáristické tvorbě.

Velmi brzo se stal oblíbeným autorem knih pro děti. Oceňován byl za schopnost reálně popisovat období dospívání spojené s navazováním prvních vztahů a trablů s láskou či třeba s volbou povolání. Jen namátkou jsou to díla Metráček aneb Nemožně tlustá holka, Milionová holka, Nebreč, Lucie, Kopretiny pro zámeckou paní či Údolí krásných žab. Mnohá z jeho děl byla úspěšně zfilmována.

Jak přitom kdysi Rudolf sám v jednom rozhovoru přiznal, předlohou pro některé z těchto příběhů mu byly i vlastní děti.

Od konce sedmdesátých let začal psát i prózu pro dospělé. Z velké části jde o komorní psychologizující příběhy, například Operace mé dcery, Pyžamo po mrtvém.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám