Hlavní obsah

Do kin přichází romantická komedie Něco jako láska

Právo, Věra Míšková

Jedinou premiérou tohoto týdne je americký film Něco jako láska. Je prezentovaný jako romantická komedie. Nicméně nejvýše polovinu tohoto označení - tu romantickou - lze s lehkým skřípěním zubů přijmout. Čekání na zjevení zázraku lásky trvá sedm let a stejně dlouho s nimi čekají i diváci, zda několik úsměvných momentů vystřídá trochu srdečnější smích.

Článek

Tak tedy ti dva - Oliver a Emily - se před sedmi lety seznámili v letadle tak, že Emily prostě za neznámým pohledným mladíkem vlezla k jeho značnému překvapení na záchod, zavřela dveře a když zase vyšla, byli spokojeni oba dva. Celkem slibný začátek filmu, nikoliv však vztahu. Chvilku to sice vypadá, že by spolu mohli chodit, ale pak zase ne, sexuální známostí začínají probleskovat jiskry kamarádství a když Emily řekne poprvé: "nekaž to", je divákům nemilosrdně jasné, že z téhle zápletky už se dobrá romantická komedie neuplete.

Co se vleče, neuteče

Na závěr první části student Oliver slíbí rebelce Emily, že když zavolá za šest let, bude on bohatý, samostatný a s nádhernou ženou po boku. Divák, který celkem logicky čeká, že film teď přeskočí těch šest let a rozehraje příběh "tady a teď", však bude nejspíš dost rozčarován. Žádný velký skok se nekoná, ti dva se shodou scenáristických náhod potkávají celkem průběžně a film se v krátkých časových úsecích plahočí od jednoho Oliverova vztahu k druhému, od jedné Emiliny lásky ke druhé. Přitom jistota, že každý ten vztah a láska ztroskotá, protože podle všech zákonů hollywoodské romantiky ti dva přece nakonec musejí příjít na to, že se nade vše milují, je téměř vražedná.

Komu nevadí totálně průzračná předvídatelnost děje, toho by mohla srazit do kolen rozvláčnost zejména prvních dvou třetin. To, co zřejmě mělo být onou humornou složkou filmu, jsou dost ledabyle napsané dialogy, které děj ještě zpomalují a jen zřídka se jim člověk alespoň usměje.

Jen průmerní herci

Zbývá čerpat naději z hereckého obsazení, protože jak známo, i sebepitomější romantická komedie je snesitelná, když to těm dvěma spolu sluší. Budiž řečeno, že tentokrát ani to ne nebo aspoň ne moc. Amanda Peetová je viditelně (o šest let) starší než Ashton Kutcher a ani jeden z nich zatím není žádný herecký zázrak - jakkoliv zrovna v tomhle filmu by to dost těžko dokazoval i Dustin Hoffman.

Něco jako láska je tedy něco jako romantická a s přivřenýma očima i něco jako komedie. Povyražení ani inspirace pro vlahý červnový večer to ale rozhodně není.

Něco jako láska, USA 2005

Režie: Nigel Cole, scénář: Colin Patrick Lynch, hrají: Amada Peetová, Ashton Kutcher, Taryn Manningová a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám