Hlavní obsah

Femme Fatale a Nezvratný osud 2 si hrají s osudem a smrtí

Novinky, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věříte na osud? Míváte předtuchy? Trpíte často pocitem déja vu čili dříve viděného? Pokud ano, pak jsou tu pro vás tento týden dva filmy. Oba mají osud v názvu - zkušený režisér Brian de Palma natočil Femme Fatale a zkušený kaskadér David R. Ellis svůj druhý samostatný režijní kousek Nezvratný osud 2. Proti očekávání se druhému z nich vedlo lépe.

Článek

Brian De Palma (Mission: Impossible, Mise na Mars), který k Femme Fatale napsal i scénář, si hraje s náhodami, osudem a sny na půdorysu thrilleru o jedné velké potvoře, která dokáže přelstít nejen zákony, ale i své parťáky.

Femme Fatale ve stylu nejen Podrazu

V pěkně dlouhé a hudebně výrazně podmalované scéně lesbického sexu na záchodcích festivalového paláce v Cannes, odstrojí Laura (Rebecca Romijn-Stamosová) svou partnerku z oblečku, čítajícího diamanty za 10 milionů dolarů, a pláchne s nimi dřív než je kdokoliv jakkoliv uspokojen. Jenže žádné inkognito není dost velké, když vaši parťáci vědí dost přesně, kudy jste chodila na kafe, a když jim vztek vydrží sedm let...

V příběhu natolik vykonstruovaném, že nezbývá než si říct, že o děj a logiku DePalmovi evidentně nešlo, se kromě "osudové ženy" a jejích naštvaných kompliců objeví jedna potencionální sebevražedkyně, jeden diplomat, jeden Antonio Banderas, spousta převleků, nějaká ta mrtvola a princip, známý z filmu Podraz: v žádném případě neodcházejte, dokud se v sále pořádně nerozsvítí. Mohli byste přijít o další z několika konců, přičemž o ten poslední byste se rozhodně připravit neměli.

Je tak pitomoučký, že skoro pobaví. Totéž bohužel nelze říci o filmu jako celku. Ten je až příliš formalistickou a bezduchou hříčkou s mnoha odkazy na různé filmy a různé žánry, což je sice patrné, ale originalitu to nenahradí a samo o sobě příliš neobstojí. Rebecca Romijn-Stamosová je hezká, nicméně Oscara za roli Laury - Lily určitě nečeká. Antonio Banderas hrává větší role než paparazziho Nicolase Barda, ale přesto patří chvíle strávené v jeho společnosti ve filmu k těm příjemnějším.

Měli jste štěstí? To vás tedy lituji!

Scenáristé Nezvratného osudu 2 se s náhodami moc nemazali, prostě hned na začátku navázali na jedničku tím, že ukázali, jak skvěle předtuchy fungují - a dobře udělali. Pokud totiž přistoupíte na to, že když jste v seznamu Smrti na řadě, tak prostě umřete, a pokud vám principiálně nevadí pohled třeba na požární žebřík, který padajíc z domu přišpendlí "oběť" jejím vlastním okem k zemi, budete se dost dobře bavit.

Mladá dívka Kimberley, která veze kamarády na výlet, má na dálnici náhle vidění: strašlivou hromadnou bouračku se spoustou mrtvých. Zastaví, rozklepe se hrůzou a vzápětí se spolu s ostatními na přesně stejnou bouračku dívá. Měli štěstí? Vyvázli? Ale kdeže! Pamatujete, jak v jedničce pasažéři letu 180, kteří díky vidění jednoho z nich nenastoupili a nezřítili se, pak během roku záhadně jeden po druhém umírali?

Hrdinové dvojky teď unikli hromadné havárii a jeden z nich ještě ke všemu zrovna včera vyhrál v loterii. To už je vážně smůla, protože nedá se nic dělat: kdo je na seznamu Smrti, zemře. Leda že by Smrt bylo možné přelstít...

Logiku nehledejte

Ani tady podobně jako u De Palmy nejde o děj natož o jeho logiku. Budete-li se moc snažit přijít na kloub třeba tomu, jak to vlastně je s tím seznamem, proč mají tentokrát lidé umírat v obráceném pořadí, jaké mají vazby k obětem z jedničky a co o tom ví Kimberley, zkazíte si celý film.

Ten je totiž zase jen hříčkou, ovšem velmi nápaditou, originální a v přehánění - na rozdíl od Femme Fatale - dokonce vtipnou. Tady se zdánlivě nevraždí. Jen tu lidé umírají tak neuvěřitelnými náhodami a způsoby, že to prostě musí někdo odněkud řídit. Je to tak akorát napínavé i lekavé, vždyť smrt nepřichází vždycky z té strany, z níž ji čekáte.

Ti, kdo se snům a předtuchám dokážou smát a nějaká ta lidská ohořelina jim hned tak žaludek nerozhází, se budou dobře bavit. Kdo ale bere takové věci dost vážně, možná dostane po shlédnutí Nezvratného osudu 2 tik. Mimochodem, byli jste se podívat, jestli ta trafika, v níž jste dnes kupovali noviny, ještě stojí? Něco tam tak smrdělo, jako když se pálí guma...Měli jste vážně štěstí, prý pak začala hořet...A co ta tramvaj, do které chcete právě nastoupit, není v tom, jak otevírá dveře, něco trochu divného?

Femme Fatale, USA/Francie 2002

scénář a režie: Brian De Palma, kamera: Thierry Arbogast, hrají: Rebecca Romijn-Stamosová, Antonio Banderas, Peter Coyote a další

Nezvratný osud 2, USA 2003

režie: David R. Ellis, scénář: J. Mackye Gruber, Eric Bress, hrají: Ali Larterová, A. J. Cooková, Michael Candes a další

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám