Hlavní obsah

České divadlo - pardubické navštívení

– PRAHA
Novinky, Jiří P. Kříž

Festival České divadlo nabírá obrátky. Po zlínských dvojnásobných Třech sestrách, které se v Praze představily o minulém víkendu, zavítá v neděli, zatím naposledy do Divadla na Vinohradech, Východočeské divadlo z Pardubic. Podle nového modelu přehlídky, jejímž mediálním partnerem je Právo, využijí také perníkáři možnost uvést dvě inscenace.

Článek

Ve zkušebně vinohradského divadla představí režisér Jiří Seydler 12. ledna v 16 hodin odpoledne Měsíční běs Američana Richarda Kalinoskiho, komorní příběh dvou arménských sirotků, kteří utekli před tureckou genocidou do Ameriky. V české premiéře pardubické inscenace vytvořili postavy hry a starají se o zvláštní, sugestivní atmosféru příběhu talentovaná Lucie Štěpánková, Martin Mejzlík a Václav Dušek.

Kupec benátský Michaela Taranta

Shakespearův Kupec benátský režiséra Michaela Taranta se hrál původně v létě na nádvoří pardubického zámku. Jeho premiéru utopil liják, přesto byl ohlas inscenace tak pronikavý, že reprezentovala Východočeské divadlo na Letních shakespearovských slavnostech na Pražském hradu. Na podzim vytvořil Tarant interiérovou verzi Kupce benátského. Právě ta se v neděli večer v 19 hodin blýskne v Divadle na Vinohradech.

Čapkův lichvář Shylock

Pardubický Kupec benátský patří k nejlepším inscenacím tohoto interpretačně rozporuplného Shakespearova díla v polistopadové éře. Když už na nic jiného, upozorňuji na mimořádně exponované Tarantovo režijní pojetí, na scénografické řešení Miloně Kališe a na vynikající kostýmy Petra Zemana. Ale především na herecký výkon Jiřího Čapky v roli židovského lichváře Shylocka. Je dobré, že se v té mimořádně plastické postavě představí na domovské scéně svého Divadla na Vinohradech, kde je dost marnotratně opomíjen.

Stěhování do Švandova divadla

 Čapkův výkon nijak neumenšuje zapamatovatelnost dalších figur: Určitě zaujmou Martin Mejzlík (Lorenzo), Lucie Štěpánková (Shylockova dcera Jessika), Petra Janečková (Porcie), Josef Vrána (titulní role) i další. Obě pardubické inscenace potvrzují, jak dobré divadlo se dnes rodí mimo hlavní česká kulturní centra. Následující výborná inscenace, Romeo a Julie režiséra Petra Svojtky respektive Středočeského divadla Kladno, se představí 19. ledna již ve Švandově divadle, které se stane trvalejším místem, kde se přehlídka České divadlo uhnízdí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám