Hlavní obsah

Akustický Bruce Springsteen je silný

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové studiové album amerického zpěváka a skladatele Bruce Springsteena Devils & Dust je již devatenácté v jeho kariéře. Vedle bonusového DVD nabízí tucet kompozic, jejichž základy byly v Bossově (jak se mu říká) hlavě zčásti uloženy již před deseti lety během jeho tehdejšího akustického turné. Další kousky přišly postupně, ale netřeba se bát, že tvoří nesourodý celek.

Článek

"Byl jsem probíhajícím turné tak inspirovaný, že jsem slezl z pódia a hned začal psát. Když šňůra skončila, odložil jsem fragmenty písniček do šuplíku a netušil, že uběhne tolik času, než se k nim zase vrátím a dodělám je," říká Springsteen.

Na konečné verzi skladeb a především albového celku se výrazně podílel producent Brendan O´Brien, který už se Springsteenem spolupracoval na minulém počinu The Rising (2002).

Springsteen poklidný a angažovaný

Oproti němu se zpěvák zklidnil. Pakliže jeho prostřednictvím, inspirován teroristickými útoky ze září 2001, obhajoval hodnoty Ameriky, tentokrát je opět především prostě lidský, ve druhém plánu pak proklatě politický. V textech odkrývá poutavá témata a dává posluchači možnost postavit se k jejich řešení. Titulní skladbu Devils & Dust ovlivnil začátek operace Spojených států a spřátelených satelitů proti Saddámu Husajnovi. Pro velkého humanistu nesporně téma, které nebylo možné obejít.

O Springsteenově společenské angažovanosti svědčí i to, že stál loni při prezidentských volbách na straně demokratického kandidáta Kerryho a všemožně jej podporoval.

Komorní album s rockovými prvky

Přestože nové album zamýšlel jako komorní a akustické, kombinuje na něm písničkářský styl s rockovým. Své místo mají housle, steel kytara, trubky, perkuse i výtečné vokály, nenásilná to cesta k bohatosti původně jemně spřádaného zvuku.

Jako zkušený skladatel si nenechal Springsteen přirozeně ujít to nejkrásnější, co jeho písničky nabízejí. Gradaci. Ve většině kompozic je tak obrovská a silná (All The Way Home, Long Time Comin´), že zvedá posluchače na nohy a nechává jeho hudební srdce tlouci nekontrolovaně a radostně.

Bruce Springsteen vyrazil 25. dubna na koncertní akustické turné, jehož náplní je prezentovat aktuální materiál naživo. Začal v Detroitu a skončí 25. června ve Stockholmu. V plánu jsou koncerty v Americe a Evropě. Spojené státy pak obrazí letos na podzim.

Bruce Springsteen: Devils & Dust

Sony BMG, 50:51

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám