Hlavní obsah

Stropnický: Stáhneme špatné hry, i když je lidé chtějí

ČTK, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

"Pražské Divadlo na Vinohradech by mělo být co nejlepší a každým titulem usilovat o maximální výsledek," řekl Martin Stropnický na včerejším setkání se členy této scény. Od 1. dubna se stal jejím uměleckým šéfem, když vystřídal Jiřího Menzela.

Článek

Upozornil hned na první nepopulární opatření: dosavadní tituly, které nesplnily umělecké záměry, repertoár brzy opustí. V dubnu to bude Aristofanova Lysistrata, v květnu Moliérův Don Juan a v červnu dramatizace Márquezova bestselleru Sto roků samoty. "Hra může mít derniéru i tehdy, když je plno. Když už jsou v hledišti prázdné mapy, je na to pozdě," řekl. Dalším inscenacím chce dát ještě šanci.

Divadlo by podle něj mělo zvýšit počet tvůrčích pokusů a omezit rutinu. "Vedle klasiky budeme uvádět hry s jasnými a silně nadčasovými tématy, které však nepostrádají prvky humoru. A také jeden vysloveně komediální titul. Ten však bude muset splňovat přísná kritéria na hladinu vkusu a chytrý humor," objasnil.

Letos Král jelenem a Krejčovský salón

V letošním dramaturgickém plánu má Vinohradské divadlo Gozziho komedii Král jelenem, kterou bude jako host režírovat Petr Svojtka, dále Grumbergův Krejčovský salon, což je velká příležitost pro dámskou část souboru. V představení bude hostovat Marián Labuda.

Divadlo uvede také Anouilhova Becketta a začátkem příštího roku se na vinohradském jevišti objeví hra irského autora Briana Friela Lásky paní Katty a poté komedie Američana Kena Ludwiga Tenor na roztrhání a Shakespearův Macbeth. "Koncem sezony nastuduje další hru režisér Jiří Menzel. V komorním prostředí zkušebny dostane příležitost kanadský režisér Ewan McLaren," uvedl Stropnický.

Žádné ukvapené změny v souboru

Nadále počítá s režiséry Janem Novákem a Jiřím Menzelem i s hostujícími Petrem Novotným, Vladimírem Strniskem a Lucií Bělohradskou. Pokud v souboru nastanou změny, nebudou podle Stropnického ukvapené, protože jde o citlivou věc. Byl by však rád, kdyby se v sezoně 2003 / 2004 více než jeden nový zajímavý herec v souboru objevil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám