Hlavní obsah

Punker Jello Biafra: komentuji novou situaci

– SAN FRANCISCO
Novinky, Alex Švamberk

Punkový zpěvák Jello Biafry známý z kultovních Dead Kennedys se v exkluzivním interview vyjadřuje k dění ve světě i k aktivitám svých bývalých spoluhráčů, s nimiž se soudí.

Článek

Jste známý jako zpěvák. Proč se v poslední době věnujete především mluvenému slovu?

Zaujalo mě na něm, že mi umožňuje jít víc do hloubky a že se mohu víc zaměřit na detaily než v písničkách. To neznamená, že by mluvené slovo bylo lepší než hudba, ale otevřelo přede mnou zcela novou oblast tvorby, která na mě klade nové požadavky, protože vím, že lidé skutečně poslouchají, co říkám a berou to vážně. A jak se rozbíhá válka, je stále důležitější, abych odhaloval jak hrozný je Bush, jaké má skutečné motivy pro válku, je to podstatnější než zpívat písně Dead Kennedys.

Co vyčítáte Georgi Bushovi?

Bushova rodina nepřestavuje nic dobrého pro lidská práva ani pro ekonomiku a zejména ne pro životní prostředí. Je velmi úplatná a velmi bohatá a velmi mocná. Po generace ovlivňuje naši politiku, možná už od devatenáctého století. Byla známá jako Walkerova rodina. Vím, že děd George Bushe, Prescott Bush byl za druhé světové války finančně spojen s nacistickým Německem a že jeho otec byl jako jeden z ředitelů CIA zapleten do špinavých bojů v Jižní Americe, zejména v Argentině a v Salvadoru, kde napomohl vzniku eskader smrti. Pořádek podle svých představ by rádi zavedli i v USA. Musím také dodat, že jsem hrozně zklamán z přístupu Václava Havla, který podpořil válku v Iráku.

Vraťme se k umění. Když jste začínal, proč jste se rozhodl věnovat právě punku?

Protože punk byl nejvíce vzrušující a šel nejdále. Měl jsem vždycky rád velmi divokou tvrdou hudbu. Když jsem jako malý sedmiletý kluk poprvé uslyšel rock´n´roll, okamžitě jsem si oblíbil undergroundové garážové kapely, více než Beatles se mi líbili raní Rolling Stones. Pak jsem objevil obchody s ohranými deskami, kde jsem si namátkou vybíral, co si pustím. To mě přivedlo ke Stooges a MC 5. Bál jsem se, že tahle hudba vymře, protože lidi budou poslouchat jen brak jako byli Eagles a Elton John. Naštěstí nastoupil punk a na celém světě se prosadili lidé, kteří nenáviděli sedmdesátá léta s jejich politickou atmosférou. Punk v sobě měl mnohem více energie a byl mnohem nebezpečnější než cokoli jiného. A právě toho jsem se chtěl toho zúčastnit.

Jako zpěvák Dead Kenendys jste dokonce pomohl formovat americkou punkovou scénu. Jak se s dvacetiletým odstupem díváte na jejich tvorbu?

Jsem velmi hrdý na to, co jsme udělali. Někdy mám pocit, že naše písně vykreslily nejhorší možný obraz budoucnosti, který se nakonec stal skutečností. Jsem rád, že to pro lidi tolik znamenaly, a jsem velmi nešťastný, že původní členové jsou připraveni pro peníze rozmělnit dobré jméno kapely. To co dělají,  je skutečný Great Rock'n'Roll Swindle. (Narážka na stejnojmenný film se Sex Pistols o tom, že britská punková kapela byl jen způsobem, jak vytřískat z provokativní revolty prachy .- pozn. redakce)

Tím se dostáváme k současnosti, kdy na jedné straně stojíte vy a na druhé zbytek kapely, která pod původním názvem nadále koncertuje a 3. dubna vystoupila v Praze. Kvůli čemu vznikl mezi vámi spor?

Důvodem, proč se se mnou začali soudit, je to, že jsem se nechtěl zpronevěřit svým názorům. Oni chtěli kvůli penězům poskytnout píseň Holiday In Cambodia firmě Levi's, aby ji mohla použít v televizní reklamě. Kytarista Ray je sice bohatý, ale je jako Dick Cheney, nezáleží na tom, kolik má peněz, nikdy mu to není dost.

Kdo vlastně vytvořil sound skupiny? Vy nebo právě East Bay Ray, který kapelu založil?

Původní vydání desek ukazují, kdo kterou písničku složil. Někdy napsalo hudbu více osob než jedna, protože některé písně vzešly z jam session.. Asi u poloviny jsem napsal jak texty, tak i hudbu - s výjimkou Rayových kytarových sól. I když řada písní je připsaná ostatním členům skupiny, já jsem je aranžoval. Ray skutečně složil hodně hudby, ale já jsem vždy musel jeho nápady zkombinovat, abych z nich vytvořil píseň. Starali jsme se o to, aby držely pohromadě a zapůsobily na Franka Zappu, kterého jsem osobně obdivoval. Ale můj vklad byl především v tom, že jsem písně zpíval a vytvářel jejich melodie. Nyní mě o jejich autorství připravili, protože jsem je nedonesl napsané v notách.

Jaký je váš názor na koncerty znovuobnovených Dead Kennedys?

Doufám, že publikum pozná, že postrádají skutečného ducha kapely. Mělo by mít na paměti, že nový zpěvák Brandon Cruz je bohatý holywoodský herec. A jako herec musí měnit role, aby se zalíbil lidem, což je přesně to, co dělá. Nyní se naučil říkat, jak moc miluje skupinu, co všechno pro něj znamenala moje práce, i když kapela svým jednáním popírá vše, co zastávám. Odhlédneme-li od Brandona, ostatní tři jsou talentovaní hudebníci, kteří pouze postrádají ducha.

Budete pokračovat se své hudební kariéře?

Rád bych. Doufám, že na konci roku vydám společné album s Melvins a možná ještě jedno v duchu psychedelického space rocku s britskou kapelou The Heads. Ani jedno nebude znít jako některé z mých předchozích. Mám rád, když se od sebe moje desky  liší. I jednotlivá alba Dead Kennedys se od sebe odlišovala. Jde o zcela opačný přístup než u většiny lidí, kteří se dnes považují na punk a přinášejí pořád totéž. Poslouchám hodně různých druhů hudby, někdy dokonce i komerční nahrávky velkých orchestrů z padesátých let. Uvažuji o tom, jak bych sám pojal podobnou melodii, aby z ní vznikla punková písnička.

A jak jste si vybíral lidi, s nimiž jste po rozpadu Dead Kennedys nahrával alba?

Alba s D.O.A. a NoMeansNo vznikla náhodou, protože s každou ze zmíněných kapel jsem měl udělat píseň pro film Terminal City Ricochet, kde jsem také hrál. A jak jsme zkoušeli, ukázalo se, že máme více písní, které znějí dobře, tak nás napadlo vydat je na desce.

A jak to bylo s Ministry?

Tam to bylo jinak. Jejich zpěvák Al Jourgensen mě sám o spolupráci požádal. Protože jsem věděl, že Ministry vdechli nový život tvrdé hudbě, chtěl s ním dělat. Když si vybírám, s kým budu spolupracovat, projevuje se v tom také vztah fanouška.

Budou vaše desky opět politické?

Bude tam hodně věcí komentujících novou situaci. Mám už hotovou píseň Lighter Side Of Global Terrorism (Světlejší stránka globálního terorismu), která je pojata z pohledu nové vládou zavedená ochranky na letištích. Ta lidem nejen kontroluje zavazadla, ale může jim také udělat osobní prohlídku. Je to skvělé zaměstnání perverzní jedince.

Reklama

Související témata:

Související články

Dead Kennedys se pokusí potvrdit pověst

V pondělí se do Prahy po úspěšném loňském vystoupení vrátí Dead Kennedys, zřejmě nejznámější představitelé politického punku. Kalifornská skupina, která...

Výběr článků

Načítám