Hlavní obsah

Vesmír ve vaší knihovně i na obrazovce

Novinky, Robert Blanda

Do nejvzdálenějších hlubin vesmíru, k jeho počátkům i do budoucnosti otevírá české veřejnosti cestu nejnovější souhrnná studie z dílny britské BBC Vesmír, a to jak ve své knižní, tak i v televizní podobě.

Článek

Kniha i třídílný televizní seriál (vydávaný současně na dvou videokazetách) vytvářejí společně pozoruhodné populárně naučené dílo, schopné seznámit diváka a potažmo i čtenáře se základem dnešních znalostí o vesmíru.

Ačkoliv jsou, jak televizní program, tak i kniha, spojeny stejnou informační i výtvarnou koncepcí, je seriál jakýmsi obecnějším úvodem či nástinem problematiky, který pak kniha, divákům toužícím dozvědět se víc, rozvádí do dalších podrobností. Vzniká tak komplexní informační produkt, který je v jiných zemích poměrně běžný, ale u nás teprve vzniká. V minulosti byly takto prezentovány například - shodou okolností rovněž projekty BBC - Putování s dinosaury a Putování s pravěkými zvířaty.

Strhující podívaná

Na první pohled zaujme televizní seriál Vesmír naprosto nevídaným a strhujícím vizuálním zpracováním, které pohltí nejen příznivce astronomie, kosmologie a podobných disciplín, ale i naprosté laiky. Ať už jsou to brilantní animace a vizualizace vesmírných procesů, snímky z hlubin kosmu, nebo jen reportáže z vědeckých pracovišť, rozhovory s odborníky či pouhé archivní snímky, vše je skloubeno do obdivuhodně vizuálně působivého celku, který doprovází - na populárně naučný snímek - nezvykle vybraná scénická hudba.

Odhlédnuto od této atraktivní formální, třebaže jakkoliv vybroušené, podoby je všech 150 minut seriálu vyplněno množstvím zajímavých a málo známých informací o minulosti, současnosti i budoucnosti vesmíru. Vědci a astronomové, kteří v seriálu vystupují, jsou představeni nejen jako špičkoví odborníci ve svém oboru, ale současně jako fandové, nadšenci i snílci, kteří své práci nejen věří, ale i ji milují. A jakoby na závěr je seriál okořeněn špetkou humoru, který dále odlehčuje složitost a někdy dramatičnost prezentovaných informací.

Vesmír v knihovně

Na rozdíl od televizního seriálu Vesmír je stejnojmenná kniha členěna i pojata poněkud odlišně. Zatímco třídílný seriál lze rozdělit zhruba na první díl o minulosti, druhý o současnosti a třetí o budoucnosti vesmíru a nás v něm, je kniha rozdělena do čtyř hlavních kapitol. Kniha je, jak bylo už řečeno, jakousi doplňkovou četbou sledování televize (nebo videa). Více místa je zde věnováno teoriím - i hypotézám. Je zde rozprava o současné podobě vesmíru, o jeho budoucnosti, o vědeckém hledání mimozemské inteligence i života. Závěr pak tvoří souhrn spekulací o jiných vesmírech jejich možném propojení i o alternativních podobách vesmíru našeho.

Nicméně některé úvahy například o životě ve prostorově čtyřrozměrném vesmíru jsou zřejmě na běžného čtenáře, jemuž je kniha určena, už příliš náročné. Proto je tu a tam složitost informací odlehčena čistě ilustračními fotografiemi i články. Text knihy je propojen praktickými statěmi, které jsou jakýmsi návodem bystrému čtenáři, aby si to či ono ověřil v praxi, pozorováním a podobně. Také kniha je vytvořena s velkým důrazem na vizuální vybroušenost a stylovou čistotu.

V každém případě je kniha a televizní seriál Vesmír jedinečným a přínosným multimediálním projektem, který zaujme nejen svým komplexním obsahem, ale také pozoruhodně vybroušenou výtvarnou a formální podobou.

Televizní seriál BBC Vesmír bude vysílat Česká televize od 8. do 22. dubna každé úterý ve 20.00 na programu ČT2.

Video Seriál Vesmír, vydává Bonton Home Entertainment na dvou videokazetách v délce 150 minut a s českým komentářem.

Knihu Johna Gribbina Vesmír vydává Euromedia Group v edici Universum v Praze, přeložil Pavel Příhoda

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám