Hlavní obsah

Marta Kubišová představí v Lucerně výběrové album Depeše

Právo, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třicáté výročí začátku cesty ke svobodě a demokracii oslaví Marta Kubišová výjimečným listopadovým koncertem v pražské Lucerně, který se koná tuto sobotu, a také unikátní kompilací. Jde o výběr písní z let 1965–2019 a nese název Depeše.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marta Kubišová se vrací do Lucerny.

Článek

Souhrn zpěvaččiny mimořádné umělecké tvorby vychází na CD a poprvé i na LP. Obsahuje singly ze šedesátých let, ukázky z alba Songy a balady, nejlepší nahrávky z období po roce 1989 a nakonec letošní nově natočenou a nazpívanou Modlitbu pro Martu.

Písničky s posvěcením interpretky vybral klavírista, skladatel a kapelník Petr Malásek, dlouholetý spolupracovník a znalec jejího repertoáru. Stojí také za letošní studiovou verzí Modlitby, kterou zaranžoval a nahrál s velkým orchestrem. Vznikla tak unikátní nahrávka po více než padesáti letech.

„Modlitbu jsme točili někdy kolem třiadvacátého srpna. Jak mi bylo, nelze ani vyprávět. Sama píseň, komponovaná už dávno pro Rudolfa, mi báječně sedla. K tomu ty okolnosti. Myslela jsem, že se snad zřítil svět. Na ulici jsem ale viděla naše statečné lidi, slyšela rozhlas, cítila ten nerudovský kvádr, a jen jsem si říkala, že musím být z křemene,“ vzpomíná zpěvačka.

Poselství výběrového alba je o zásadní umělecké i lidské jedinečnosti Marty Kubišové, podpořené řadou písní se společenským přesahem. Ač jí životní zákruty vzaly dvacet let skvěle rozjeté kariéry, přece je její důležitost v historii české populární hudby nepochybná.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám