Hlavní obsah

Knihománie s Janem Svěrákem, Čtyřlístkem i švédskou detektivkou

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu vypukla Knihománie. Nakladatelé společně nabídli tituly, které považují za hity podzimu. Od 23. října do 24. listopadu budou v téměř 300 knihkupectvích tyto nové thrillery, čtení pro ženy, historické romány, životní osudy, encyklopedie či knihy pro děti a ke každému titulu obdrží čtenář Knihu švédských křížovek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Svěrák

Článek

Režisér Jan Svěrák překvapil svou první knihou. Jmenuje se Bohemia a český režisér Ivan v ní sní o kariéře v Hollywoodu. Náhoda mu přihraje do cesty o pár let starší britskou producentku, a protože si padnou do oka, začíná jeho sen dostávat reálné obrysy. Stačí překonat manželčin nesouhlas a pár nečekaných kulturních rozdílů a může dobýt celý svět. Anebo se v něm ztratit.

Americká literární kritika nominovala

Kultura

C. J. Tudor nabídne thriller Jáma. Joe se vrací do rodného Arnhillu, kde zmizela jeho sestra Annie a přišel o rodiče. To, co se kdysi stalo Annie, se totiž děje zase.

Knižní rozhovor s lékařem Vladimírem Benešem vychází pod titulem Mé cesty do hlubin mozku. V názorech je přímý a někdy provokativní. Zároveň se nebojí přiznat, že chirurg má kromě sebevědomí často i strach. Vladimír Beneš poutavě vypráví o pacientech, doktorech, mozku samotném, lékařské etice, víře, eutanazii, výčitkách, radosti, lékařských seriálech, úplatcích ve zdravotnictví, studiích za minulého režimu, ale i o tom, jak dnes po světě jezdí lovit brouky s kamarádem Oldřichem Kaiserem.

Foto: Milan Malíček, Právo

„Jako lékař musím vždy nechat setinu procenta naděje pro případ, že se něco v průběhu nemoci změní,“ říká prof. Vladimír Beneš.

Příznivec apokalyptických vizí Vlastimil Vondruška předpovídá budoucnost v Kronice zániku Evropy 1984—2054 a strašit bude čtenáře také Stina Jacksonová ve Stříbrné cestě. Když zmizí švédská dívka Lina, její otec Lelle obviňuje z tragédie především sám sebe a den co den horečně prohledává okolí silnice zvané Stříbrná cesta, kde byla Lina viděna naposledy. Mezitím se do místního odlehlého domu přistěhuje k podivínskému samotáři Torbjörnovi jeho nová přítelkyně se sedmnáctiletou dcerou Mejou.

Autorka známých Sedmilhářek Liane Moriartyová napsala román Úplně cizí lidé o  luxusních lázních uprostřed pustiny. Důvody, které sem přivedly úplně cizí lidi, jsou stejně rozmanité jako oni: nejrůznější tělesné neduhy, psychické bloky, duševní vyčerpání. Devět nových hostů hned po příjezdu zjišťuje, že některé zdejší léčebné postupy jsou přinejmenším hodně netradiční.

Foto: Nakladatelství Čtyřlístek

Senzační příběhy Čtyřlístek

Historický román Sen, který se nenaplnil napsal Luca Di Fulvio. Krátce před 1. světovou válkou odplouvají do zámoří miliony Evropanů, zejména Italů, aby si splnili svůj sen. A důvody, jež je vedou k emigraci, nejsou vždy čistě ekonomické. Rosetta utíká před krutým, perverzním baronem a sicilský mladík Rocco, který se proti své vůli zaplete s mafií, se ocitne v Argentině víceméně nedobrovolně, jako součást organizovaného zločinu.

Velká kniha s názvem Senzační příběhy Čtyřlístku shrnuje příběhy z čísel 327 až 344 z roku 2002. Zdeněk Pohlreich vydává Takovou normální kuchařku a dále vycházejí třeba romány Oyinkan Braithwaiteové Má sestra je sériový vrah, Colleen Hooverové To nejlepší v nás nebo Hanka Greena Naprosto pozoruhodná věc.

Reklama

Výběr článků

Načítám