Hlavní obsah

Nastává bohatý knižní podzim

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naplno se rozjíždí podzimní knižní trh. Čtenáři se mohou těšit na díla osvědčených Roberta Fulghuma nebo Joa Nesbøa, v nabídce se jistě neztratí ani čeští autoři Bianka Bellová, Petra Dvořáková nebo Vlastimil Vondruška.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mezi své věrné čtenáře se v říjnu opět chystá Robert Fulghum.

Článek

Začátkem října přijede na měsíc americký spisovatel Robert Fulghum. Čeká ho šňůra besed s knihou U Devíti draků a jedné ovce aneb Opravář osudů 2. Ve stejném měsíci vyjde dvanáctý román Joa Nesbøa s postavou Harryho Holea nazvaný Nůž.

V listopadu do Prahy zavítá slavný americký prozaik, dramatik a pedagog David Ebershoff. Navštíví premiéru své hry Dánská dívka, kterou uvede Divadlo Na Fidlovačce. Promítat se také bude stejnojmenný oscarový film s Eddiem Redmaynem a Alicií Vikanderovou v hlavních rolích, vyjde i jeho románová předloha.

Dvacítku nových titulů nabídne Velký knižní čtvrtek 17. října. Bude mezi nimi i další pokračování série záhadné autorky jménem Elena Ferrante Temná dcera. Poté vyjde v českém překladu křehké vyprávění o manželství a rodinných vztazích s názvem Tkaničky od Itala Domenica Starnoneho. Po svém vydání bylo okamžitě prodáno do osmadvaceti zemí a literární vědci se na základě stylistického a dalších rozborů kloní k závěru, že právě prozaik, scenárista a novinář Starnone je onou tajenou Elenou Ferrante.

Knižní čtvrtek nabídne také další díl série německého prozaika Volkera Kutschera s názvem První padlí. Jeho kriminální rada Gereon Rath je přivolán k vyšetřování požáru říšského sněmu. Své čtenáře potěší Juraj Červenák knihou Les přízraků.

Vzpomínky na listopad 1989

Knižní čtvrtek uvede práci kolektivu autorů s editorem Alešem Palánem pojmenovanou Ten den. Mapuje 17. listopad 1989 a dává hlas známým i neznámým osobnostem oné doby. K výročí vyjde i vzpomínková kniha Magdaleny Platzové Máme holý ruce s podtitulem Deník studentky z roku 1989.

Netrpělivě jsou očekávány prózy českých autorek Bianky Bellové i Petry Dvořákové. První z nich, po úspěchu svého Jezera, nabídne román Mona. Dvořákové kniha se jmenuje Před sebou neutečeš!

Básnická tvorba Ivo Vodseďálka (1931–2017), patřícího k významným autorům neoficiální scény po roce 1948, který pak úspěšně oslovil veřejnost v roce 2000 sbírkou esejů Felixír života, vyjde s názvem Dílo 1949–1998. Dalibor Vácha nabídne knihu Za svobodu věnovanou cestě mladého sochaře Petra Michalce do řad čs. legií ve Francii.

Vlastimil Vondruška vydává další historickou detektivku Mstitel z Jenštejna a v listopadu se ke čtenářům dostane jeho utopicko-sociální román Kronika zániku Evropy (1984–2054). Vypráví osudy rodiny Wagnerů, která prožívá postupný úpadek evropské civilizace.

Svou dávku dobrodružství, strachu i pátrání samozřejmě dostanou čtenáři detektivek. Vyjdou nové romány Úplně jiný příběh od Hakana Nessera nebo Stínový vrah od Andraldura Indridasona. Z českých autorů se dostane na Naďu Horákovou a knihu Tři v kruhu, dále na Autogram pro vraha od Veroniky Černucké nebo Lišákovu pravdu Jarmily Pospíšilové.

Spisovatelka Delphine de Viganová z Francie představí v překladu nový román Vděk a Orhan Pamuk nabídne rozsáhlou románovou fresku Cosi podivného v mé hlavě. Jeden z nejpopulárnějších čínských autorů Liou Čen-Jün navazuje románem Kdopak se baví na prózu Manžela jsem nezabila.

S mimořádným očekáváním je spojena i próza Poslední palác bývalého amerického velvyslance v Praze Normana I. Eisena. Kdysi Petschkova vila v Praze-Bubenči, nyní rezidence velvyslanectví USA, v sobě skrývá příběhy z let před 2. světovou válkou, během ní i v letech 1948 a 1989.

Své čtenáře si již našel v létě vydaný básnický soubor Kniha haiku Jacka Kerouaca, který vyjde v dotisku. Připravuje se i emise jeho útlé knížky Podzemníci. Od jeho přítele Allena Ginsberga vyjdou vzpomínky na osobnosti beat generation v knize Nejlepší hlavy mé generace.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám