Hlavní obsah

V Restauraci U Medvěda v Banátu se hraje až do rána

Právo, Tereza Frýdová
Banát

Páteční program byl na festivalu Banát v Rumunsku opět rozmanitý. Již trochu unavení účastníci se kolikrát dokonce nemohli rozhodnout, jakému vystoupení dát přednost. Bylo opět horko, kulturní dům byl často zcela zaplněn, večer se pod hvězdami zpívalo i tancovalo a v noci se všichni sešli v hospodě.

Foto: Tereza Frýdová

Restaurace u medvěda během koncertu kapely Vasilův rubáš.

Článek

Třetí festivalový den byl zahájen opět ráno, kdy se pódia jako první zhostila skupina Byl pes. Nutno říci, že areál v tu dobu zel prázdnotou a bylo zřejmé, že předchozí den byl pro účastníky náročný.

Navzdory tomu si spousta i nich nenechala ujit vyprávění Ládi Zibury, který vystoupil brzy ráno v Kamínu a povyprávěl o svých cestách po Evropě. „Hrozně se mi líbí, že se tu baví každý s každým. Jsme poměrně stydlivý národ, ale tady v Banátu je krásně vidět, že umíme i naprosto bezprostředně komunikovat. Navštívil jsem spoustu festivalů, ale s ničím takovým jsem se nikde nesetkal,“ sdělil Novinkám Zibura.

Foto: Tereza Frýdová

Koncert kapely Terne čhave.

Již od rána se hovořilo o tom, že odpoledne vystoupí kapela Vasilův Rubáš na malém pódiu vedle Restaurace U Medvěda, a tak když v pět hodin začala hrát, přišel si na její muziku s chytlavými texty zatancovat takový počet lidí, který se na tom prostoru za celý festival ještě neobjevil.

V Kamínu byl zajímavý program i v odpoledních hodinách. Kulturní dům praskal ve švech především při přednášce ekonoma Tomáše Sedláčka. Ten zaujal svými úvahami o tom, jak se bude společnost vyvíjet během příštích dvaceti let. Velký úspěch měla také přednáška chirurga společnosti Lékaři bez hranic Tomáše Šebka.

„Původně jsem myslel, že se festivalu nezúčastním, jelikož nejsem festivalový typ. Nicméně když jsem teď tady, rozhodně nelituju, protože to vůbec není standardní hudební festival,“ řekl Novinkám Šebek.

Foto: Tereza Frýdová

Okolí českých vesnic v Banátu je nádherné.

Nejočekávanější pátečním interpretem v hlavním festivalovém areálu byla skupina Terne Čhave, která začala koncertovat patnáct minut před půlnocí a svou rytmickou hudbou roztancovala zaplněný areál.

Spousta lidí se potom přesunula do Restaurace U Medvěda, kde se tradičně každou noc koná neformální program. V noci se tam potkávají zástupci jednotlivých kapel s účastníky akce a do ranních hodin se z hospody linou zpěv a tóny nejrůznějších hudebních nástrojů. Ani třetí festivalový den v tom nebyl výjimkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám