Hlavní obsah

RECENZE: Anna – mohla to být parodie, ale chybí humor

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kde jsou ty časy, kdy francouzský režisér Luc Besson točil filmy Leon, Magická hlubina, Pátý element nebo Brutální Nikita. Podle hrdinky posledně jmenovaného vystavěl i Annu, titulní postavu svého nejnovějšího snímku. Film Anna by však mohl být spíše parodií na špionážní filmy než vážně myšleným akčním thrillerem. Jenže to by musel být vtipný.

Trailer k filmu AnnaVideo: Vertical Entertainment CZ

 
Článek

V podobě, v níž film vstoupil do kin, je jen nudný a v mnoha směrech nesmyslný.

Annu poznáváme v roce 1990, kdy ji na moskevském trhu osloví vyhledávač talentů pro modelingovou agenturu, odveze ji do Paříže a postará se o to, aby její hvězda vylétla hodně rychle vzhůru. V pořádku.

Jenže pak se přeneseme „o tři roky dříve“, kdy se táž mladá žena, důstojnický sirotek, znásilňovaný a zdrogovaný, potácí na dně ještě sovětské společnosti. S notebookem na stole, což je jen první z řady nesmyslů, k nimž patří i tajné americké vězení někde v Česku a jež se vrství ve filmu pocitově ještě delším, než jsou reálné dvě hodiny.

Modelka Anna v podání Rusky Sashi Lussové začne nejdřív pracovat pro KGB. Její mimořádně krutou a drsně sarkastickou nadřízenou hraje Helen Mirrenová, díky hereččině mistrovství jediná zábavná postava filmu.

Foto: Vertical Ent.

Helen Mirrenová jako drsná šéfka je jedinou zábavnou postavou filmu.

Z Anny se pod jejím vedením stane zabiják, který si poradí nejen s celou hospodou, ale vlastně s libovolným množstvím podobně cvičených lidí, které vystřílí arzenálem, na který by potřebovala nejméně dvoukolák, a nedostává-li se zbraní, poslouží i vidličky. Zabíjí podle zadání prakticky na potkání, leckdy i na veřejnosti, ale nikdo po ní nijak zvlášť nepátrá, nikdo se nad tím nepozastavuje.

V KGB získává velmi dobrou pozici, ale pak se objeví agent CIA, jehož hraje Cillian Murphy a který má plán, jak Annu přetáhnout, aby zabíjela zase pro druhou stranu. „Dvacet let jsme měli s KGB korektní vztahy, než přišel současný ředitel, který je nerespektuje. Je tedy třeba ho odstranit,“ tvrdí ten dobrý muž a Anna začne hrát na obě strany.

Na obou si dopřeje i trochu toho sexu, přičemž film soustavně přeskakuje v čase, což mu umožňuje vyprávět stejné věci nejméně dvakrát. Přitom napodruhé jen do záběru vstoupí někdo další, abychom věděli, „jak to bylo doopravdy“.

A metry běží. Úmorně, vlekle, bez toho, aby diváky mohlo cokoli z předkládaného zaujmout, protože s budováním napětí, natož vztahu k postavám si film starosti nedělá. Od začátku do konce jen vzbuzuje pocit, že to snad opravdu měla být parodie.

Jenže ta by musela mít nejen humor, ale také by v ní nesměla padat moudra pronášená bezostyšně na všechny strany pracovníky té či oné zpravodajské služby. A příliš zábavné nejsou ani řídké akční scény už proto, že jsou prakticky pořád stejné.

Anna
Francie 2019, 118 min. Režie: Luc Besson, hrají: Sasha Lussová, Helen Mirrenová, Luke Evans, Cillian Murphy, Nikita Pavlenko a další

Hodnocení: 30 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám