Hlavní obsah

Závěr Szigetu patřil Foo Fighters

Právo, Barbora Olšanová
Budapešť

Sziget skončil. Program završili američtí Foo Fighters. Skvělé show odehráli také Twenty One Pilots, Frank Carter and The Rattlesnakes či Idles. Překvapením byla finská písničkářka Alma, která ovládla druhou největší scénu. Poslední den zavítala na ostrov i česká kapela Pipes and Pints.

Foto: David Peltán

Foo Fighters festival v maďarské Budapešti završili.

Článek

Po týdenních tropech se do Budapešti přihnala studená fronta. Předpovědi vyhrožovaly silným deštěm, jenž naštěstí přišel až po skončení koncertu Foo Fighters. Rocková kapela přivezla na Sziget dvě a půl hodiny dlouhý koncert, čímž se zásadně odlišila od ostatních hlavních hvězd v historii festivalu.

Rodáci ze Seattlu jsou srdcaři a dokonale sehraní hudební profesionálové, jejichž vystoupení byla show od začátku do konce. Zpěvák a kytarista Dave Grohl potvrdil pověst výborného baviče a s publikem čítajícím více než osm desítek tisíc lidí vesele komunikoval.

Maximální nasazení, dvouapůlhodinový set chytře střídající všechny hity a další kusy na udržení fanoušků ve střehu, spousta hudebních improvizací a pozměněných aranží, takový koncert to byl.

Bezprostřední frontman nechal na poslední skladbu vynést na pódium vozíčkáře, kterého i s vozíkem držely nad hlavami publika ruce návštěvníků. Grohl mu pravděpodobně zajistil nezapomenutelnou zkušenost, když mladíka vybídl, aby při závěrečné skladbě roztřískal jednu z jeho kytar. Společně s ním pozval na pódium i dívku z první řady, jež celý koncert vyfukovala bubliny z bublifuku.

Foto: David Peltán

Česká výprava na Szigetu.

„Pro mě byli Foo Fighters skvělá tečka za celým Szigetem. Velkolepá show, která, i když byla součástí festivalu, neztratila nic co do délky ani kvality a nelišila se od sólového vystoupení,” nadšeně komentoval fanoušek Ivan Svárovský.

„Měl jsem trochu strach, že po celém týdnu, desítkách absolvovaných koncertů, budou dvě a půl hodiny moc, ale jelikož to bylo poprvé, co jsem kapelu viděl živě, neskutečně jsem si to užil.”

Zajímavostí je, že program závěrečného dne na hlavním pódiu stál tolik, jako celý sedmidenní program na této scéně před třemi lety. Kromě Foo Fighters si na něm v úterý zahráli Twenty One Pilots, Johny Marr a Frank Carter & The Rattlesnakes.

Sziget rok od roku roste a investice do festivalu se zvyšují. Důkazem je i současný rozpočet, který dosahuje výše 35 milionů eur (904 milionů korun). Pořadatelé usilují o to, aby festival v srdci Budapešti byl stále lepší, ať už se jedná o hudbu, služby, zelenou politiku, či umění.

Foto: David Peltán

Pipes and Pints reprezentovali na festivalu Českou republiku.

Českou scénu na něm v úterý reprezentovali na Europe Stagi rokenroloví ranaři Pipes and Pints. Dudy, tvrdá muzika a energická show v čele s irským zpěvákem Travisem O’Neilem přivedly pod pódium početné publikum.

Na ostrov zavítalo během sedmi dnů více než 530 tisíc lidí. Bezprostřední a uvolněná atmosféra festivalu láká každoročně návštěvníky z více než stovky zemí celého světa. Sziget své brány otevře znovu za rok, a to v termínu od 5. do 11. srpna.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám