Hlavní obsah

Filmové premiéry 3. března

Do kin v prvním březnovém týdnu vstupují čtyři filmy. Především je to čtyřmi Oscary oceněný snímek Clinta Eastwooda Million Dollar Baby. Doplňuje jej Hledání Země Nezemě, které také bylo nominováno na Oscara za nejlepší film, ale neuspělo. Do kin přichází i nový Kusturicův film Život je zázrak a pokračování komedie Fort je lotr, nazvané jeho Fotr, to je lotr!

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

MilIion dollar baby

Čtyřmi Oscary oceněné  filmové drama Clinta Eastwooda, které se stalo i filmem roku, přináší ukazuje příběh stárnoucího boxera, který pomáhá naději ženského boxu k úspěchu. Stárnoucí Frankie Dunn (Eastwood, který byl nominován i za herecký výkon v hlavní roli, ale získal jen Oscara za režii)  se pokouší usmířit se svou dcerou, nemá však štěstí.

Frankie trénuje mladé a nadějné boxery. Nedaří se mu je ale dostat k mistrovskému zápasu. Okolo ringu Dunnovi pomáhá Eddie Scrap-Iron Dupris, bývalý boxer, kamarád a často i zachránce (Morgan Freeman). Zatímco Frankieho poslední talent zahne k jinému managerovi, v tělocvičně se objeví Maggie Fitzgeraldová (Hilary Swanková).

Odstrkovaná a naštvaná Maggie prahne po tom, aby jí někdo konečně věřil. Dunn jí ale trénovat nechce. Maggie se však na tréninku domluví s Eddiem a postupně si svou houževnatostí získá i Frankieho. Během tréninku se pak oba naučí něco o smutné minulosti toho druhého. Když se ale Maggiin sen začne naplňovat, čeká hrdiny další tragédie.

Film získal Oscara za nejlepší film, nejlepší režii, pro nejlepší herečka v hlavní roli a nejlepšího herec ve vedlejší roli.

Million Dollar Baby,  USA, 2004, 137 min, režie: Clint Eastwood, hrají: Clint Eastwood, Hilary Swanková, Morgan Freeman....

Život je zázrak

Příběh nového Kusturicova filmu (Underground, Dům k pověšení) se odehrává v Bosně roku 1992 a opět ukazuje, jak válka ovliňuje životy lidí. Luka, srbský inženýr z Bělehradu, se usadí ve vesnici na konci světa se svojí ženou Jadrankou,operní pěvkyní, a se synem Milosem.

Luka připravuje stavbu železnice, která přemění tento zapomenutý kraj v turistický ráj. Hluboce ponořen do práce a zaslepen přirozeným optimismem, Luka jako by ani nevnímal stálé hřmění blížící se války.

Když boje vypuknou, Lukův život je vzhůru nohama. Jeho žena Jadranka se mu ztratí v objetí jednoho muzikanta, zatímco jeho syn je povolán na frontu. Luka s neutuchajícím optimismem čeká na svou rodinu, aby mohli odjet, ale Jadranka se nevrací a Milos se stává zajatcem. A pak potká Sabahu... Život je zázrak je oslavou radosti ze života, lásky a humanity.

Život je cudo, Francie/Jugoslávie, 2004, 154 min., režie: Emir Kusturica, hrají: Slavko Stimac, Natasa Solak, Vesna Trivalic, Vuk Kostic, Aleksandr Bercek, Stribor Kusturica,, Nikola Kojo, Mirjana Karanovic...

Hledání Země Nezemě

Film přibližuje autora známé dětské postavy Petera Pana sira Jamese Matthewa Barrieho. Odehrává v Londýně roku 1904 a sleduje vznik Petera Pana až po jeho premiéru v Duke of York's Theatre. Barrie byl typickým příkladem umělce, kterému okolí nerozumí. Místo aby zůstával doma s vlastní ženou, chodil k cizí vdově a trávil většinu času s jejími čtyřmi dětmi.

Ty jej přivedly na nápad napsat pohádku o dětech, které nechtějí vyrůst. Ve filmu Marka Fostera se prolíná realita s Barrieho vizemi, část příběhu se odehrává v Londýně, část ve vysněné Nezemi. Scénář Davida Magee vychází z komorní hry Allena Knee - The Man Who Was Peter Pan, která se soustředí na hlavního protagonistu a jeho úniky do světa fantazie.

Finding Neverland, USA / Velká Británie, 2004, 106 min., režie: Marc Forster, hrají: Johnny Depp, Kate Winsletová, Julie Christie, Radha Mitchell, Dustin Hoffman, Freddie Highmore, Kelly Macdonald, Ian Hart...

Jeho fotr, to je lotr!

Pokračování úspěšné komedie Fotr je lotr mělo v USA v kinech veliký divácký úspěch, možná tomu pomohlo výborné herecké obsazení, které bylo doplněno o hvězdy Dustina Hoffmana a Barbru Streisandovou.

Před čtyřmi lety před diváky předstoupil "zdravotní bratr" Greg (neboli Gaylord) Yebal ve filmu Fotr je lotr. Během víkendu, kdy ztratil zavazadlo, se mu ještě podařilo podpálit dvorek, trochu to přehnal s volejbalem ve vodě a postříkal kočku barvou. Jack Barnes, otec jeho přítelkyně, ho tehdy podrobil testu na detektoru lži.

Nyní je již přítelkyně Pam jeho snoubenkou a oba mladí lidé chystají svatbu. Jenže budoucí tchán, který je utajeně bývalým agentem CIA, vůbec nemá zájem, aby se Greg Yebal do jejich rodinného klanu přiženil. Přesto chce dceři vyhovět a projeví přání seznámit se s rodiči budoucího zetě. Všichni tedy na prahu víkendu nastupují do Jackova luxusně vybaveného autokaru, který má dokonce silná, neprůstřelná okna z plexiskla, a odjíždějí na ostrov k rodičům Grega - Berniemu a Ros Yebalovým.

Příštích 48 hodin stráví obě rodiny společně, aby se vzájemně poznaly. Pro Jacka to je příležitost důkladně prověřit, co je ta Yebalova rodina vlastně zač.

Meet the Fockers, USA, 2004, 115 min., režie: Jay Roach, hrají: Robert De Niro, Ben Stiller, Dustin Hoffman, Barbra Streisandová, Teri Polo, Blythe Danner, Owen Wilson...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám