Hlavní obsah

Michael Jackson nenašel klid ani po smrti. Zemřel před 10 lety

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zemřel před deseti lety, 25. června 2009. Byl králem popu, wunderkindem (zázračně nadané dítě) i strašidelným podivínem v masce. Podle některých kritiků údajně i pedofilním monstrem. Před soudem mu to ale nikdy nedokázali. Úplnou pravdu o Michaelu Jacksonovi už se těžko dozvíme.

Foto: Profimedia.cz

Mladý Michael v sedmdesátých letech.

Článek

Nepříjemný a znepokojivý film Leaving Neverland nedávno znovu rozvířil obvinění a negativní emoce. Film režiséra Dana Reeda je o zneužívání chlapců, které ale zpěvákovi stále nikdo nedokázal. Správci dědictví Michaela Jacksona proti filmu protestovali a zažalovali televizní společnost HBO.

Většina fanoušků bude stejně Jacksona poslouchat dál, existují ale i názory, že by se měla jeho hudba odstranit. V Americe se už král popu nesmí ukázat v seriálu Simpsonovi a také rádio BBC ho odmítá hrát. Češi nejsou tak radikální. Jacksona připomenou třeba koncertem 27. července v Českém Krumlově. Jmenuje se jednoznačně – Michael Jackson Symphony.

Veřejnoprávní Český rozhlas zatím rovněž nenásleduje příkladu britské BBC. „Michael Jackson nebyl nikdy za nyní diskutovaný trestný čin odsouzen. Chceme tedy především zvážit na jedné straně etický a morální aspekt celého případu, na druhé straně to, že tvorba Michaela Jacksona neoddiskutovatelně patří k odkazu popkultury a postava Michaela Jacksona jako autora a zpěváka – ať už byla jeho osobnost jakákoli – ovlivnila významně dějiny světové hudby,“ řekl před časem Novinkám mluvčí ČRo Jiří Hošna.

Foto: Profimedia.cz

Michael na vrcholu v roce 1988

Ať už byl vztah Michaela Jacksona k malým chlapcům jakýkoliv, faktem je, že sám žádné pořádné dětství neměl. Narodil se roku 1958 a už v roce 1964 musel vystupoval s rodinnou skupinou Jackson 5. Zázračný a roztomilý Michael sice bavil publikum a ihned vynikal ohromným talentem, jenže neprožil bezstarostné období her a dětských dobrodružství. Jeho otec byl přísný manažer a neváhal použít tělesné tresty.

V sedmdesátých letech už bylo jasné, že Michael je mnohem lepší než jeho bratři, a tak opustil skupinu i vydavatelství Motown. Následně se ve spolupráci s producentem Quincym Jonesem změnil ve skutečného krále světového popu.

Foto: Epic Records

Album Thriller

Jackson měl neskutečný feeling a instinkt pro funky a soul, jeho zpěv nervózně pulsoval, jeho taneční pohyby lidi fascinovaly. Jones byl zkušený jazzman, který mu pomáhal s rafinovanými aranžemi a zvukem.

Desky Off the Wall (1979) a hlavně Thriller (1982), kterého se prodalo víc než 100 milionů kusů, dodnes nelze překonat. Je to pop dotažený do dokonalosti. Dobrá byla i alba Bad (1987) nebo Dangerous (1991).

Foto: Profimedia.cz

Michael Jackson v 90. letech, na nose jsou vidět nepovedené plastické operace.

V devadesátých letech šel ale Jackson prudce dolů. Chyběla inspirace a ničily ho soudy kvůli údajnému sexuálnímu obtěžování dětí. V roce 2001 vydal ještě desku Invincible (2001), ale umělecky ani komerčně už to nebylo ono.

Na jaře 2009 zpěvák plánoval comeback, ale 25. června zemřel na předávkování léky.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám