Hlavní obsah

V Londýně uvedli hru inspirovanou Harveym Weinsteinem

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V londýnském West Endu vzbudila pozornost divadelní hra inspirovaná producentem Harveym Weinsteinem, kterého obvinilo obrovské množství žen ze sexuálního obtěžování nebo ze znásilnění. Autorem díla Bitter Wheat je David Mamet.

Foto: Profimedia.cz

John Malkovich

Článek

Hlavní postava hry se jmenuje Barney Fein, což je evidentní narážka na jméno Harvey Weinstein, ale skutečné jméno producenta, který byl zatčen a obviněn, se neodvážili použít, zřejmě na radu právníků. Hra začíná jako komedie, pak postupně převládají temnější tóny. Arogantní vlezlý producent doráží na mladou herečku a atmosféra hry je podle prvních reakcí „hustá“ až nepříjemná.

Roli Feina přijal jeden z největších herců současnosti, slavný John Malkovich. „Lidé dělají divadelní hry o všem možném, od masových vražd po válečné zločiny a znásilnění a kanibaly,“ konstatuje Malkovich.

„Aspoň ti lidé, kteří tu hru viděli, byli vyprovokováni ke konverzaci, kterou by jinak neměli. Každý bude mít na tohle téma trochu jiný názor.“

Hra není přesným obrazem života Harveyho Weinsteina, jde především o umělecké dílo.

Foto: Profimedia.cz

Herečka Ioanna Kimbooková

Herečka Ioanna Kimbooková hraje Yung Kim Li, britsko-korejskou herečku, kterou Fein obtěžuje.

„Cítím hodně odpovědnosti, ona je vlastně první obětí v éře MeToo, která se dostala na jeviště.“

Foto: Profimedia.cz

Ioanna Kimbooková a John Malkovich

Pro svého slavnějšího kolegu má jen slova chvály. Uvedla, že se při zkoušení „nikdy necítila trapně“ a Malkovich byl velmi štědrý a velkorysý.

„Jsem nová a on už je v oboru neskutečně dlouho. Nikdy mi nedal najevo, že jsem jen nováček. Cítila jsem se, jako bych s ním pracovala už padesát let,“ poznamenala herečka.

Hra Bitter Wheat vzbudila velký zájem, ale recenze nejsou úplně nadšené. Některé dramatu vyčítají, že bylo napsáno příliš narychlo, nahrubo a autor měl téma více rozvinout do detailů.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám