Hlavní obsah

Bohemia JazzFest: Kalifornské duo Tuck & Patti i kytarista Ralph Towner

Novinky, Stanislav Dvořák

Bohemia JazzFest proběhne v červenci v mnoha českých městech. Přijedou špičkoví američtí, evropští i čeští hráči. Vše vypukne 8. července v Praze a vstup je zdrama.

Foto: tuckandpatti.com

Tuck and Patti

Článek

„Letošní 14. ročník je ve znamení oslav 30. výročí od sametové revoluce. Sedm večerů na krásných historických náměstích nabídne koncerty legendárních hudebníků z celého světa včetně předních domácích skupin a interpretů,“ zve zakladatel JazzFestu Rudy Linka.

Festival probíhá 8. a 9. července v Praze na Staroměstském náměstí, 10. července v Plzni, 11. července v Liberci, 13. července v Domažlicích, 14. července v Táboře a 15. července v Brně. Aby mohl uvádět světové jazzové hvězdy zdarma, rozjel svou kampaň na hithit.

Celý festival otevře kytarista Wolfgang Muthspiel, který hrál s legendami jako Brad Mehldau a Gary Burton. Další večer se představí pražským posluchačům Lorenz Kellhuber se svým triem.

Populární americké duo Tuck & Patti bude hlavní hvězdou večera v Praze, Plzni a Liberci. Jejich virtuózní kytaru a oduševnělé vokály obdivují po celém světě. Jejich první návštěva České republiky byla na Bohemia JazzFestu v roce 2008.

Foto: Profimedia.cz

Ralph Towner

„Všichni je milovali, Patti zpívá s energií Janis Joplin a Tuck dokáže hrát jako Jimi Hendrix. A jsou z Kalifornie, kde hudba nemá žádné meze. V mnoha směrech jsou pro festival i pro letošní oslavu svobody perfektní volbou,” řekl Rudy Linka.

Tuck & Patti obdrží tento rok Bohemia Jazz Award.

Vrací se i kytarová legenda Ralph Towner. Italský klavírista Stefano Bollani přiváží svůj kvartet a Napoli Trip, hudbu inspirovanou tradičními neapolskými písněmi. Kouzelník za klávesami Krzysztof Kobyliński, jedna z hlavních sil Polské jazzové scény, se ukáže v Táboře a v Brně, spolu se vzrušujícím italským bandoneonovým mistrem Daniele Di Bonaventurou.

Nechybí ani česká scéna, přijede třeba bluesový harmonikář a zpěvák Ondřej Konrád s  kapelou Gumbo (v Liberci a v Domažlicích), zpěvačka Lenka Dusilová bude vystupovat v Táboře. Tomáš Sýkora se se svým triem objeví v Praze a v Plzni, zatímco Martin Brunner se svým kvartetem budou zahřívat pódium pro duo Tuck & Patti v Liberci.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám