Hlavní obsah

Letní filmovka zmapuje díla slavného režiséra Hanekeho

Novinky, Stanislav Dvořák

Letní filmová škola Uherské Hradiště (26. července až 4. srpna) se bude podrobně věnovat i dílu rakouského držitele dvou Zlatých glóbů Michaela Hanekeho, který natočil mimo jiné Bílou stuhu a Lásku.

Foto: ČTK/ZUMA/Isabelle Vautier

Michael Haneke

Článek

Michael Haneke je jedním z nejuznávanějších režisérů a scenáristů současnosti. V Mnichově narozený rakouský umělec většinou točí dramata o násilí a rozpadu morálních hodnot. K jeho nejslavnějším počinům patří Funny Games, Pianistka, Čas vlků a Bílá stuha.

Naposledy uvedl své smutné drama Láska o starém manželském páru, který drtí vážné zdravotní problémy, ale jejich city přetrvávají.

Hlavní dramaturg Jan Jílek upozornil, že Hanekeho přehlídky se letos ujal Alfred Jokesch. „Alfred Jokesch je rakouský publicista a katolický kaplan, který napsal řadu statí o Hanekem. Bude prezentovat Hanekeho i z hlediska násilí, ale určitě tam zapojí i otázku víry,“ uvedl.

Foto: Artcam

Emmanuelle Rivaová ve filmu Láska

Do Uherského Hradiště přijede i polský umělec Lech Majewski. „Propojuje estetiku filmu, výtvarného umění a poezie, je producentem, střihačem, scenáristou i kameramanem,“ řekl Jílek.

Dalším hostem bude Alexej German mladší z Ruska. „Z Benátek si odnesl cenu za svůj třetí film Papírový voják. Jeho nejúspěšnějším titulem je Dovlatov,“ upozornil dramaturg. Po deseti letech se na filmovku vrací Marika Green, herečka a fotografka přiveze svou výstavu Green / Fotografické paměti.

Cyklus Kdo jsou Češi zkoumá národní povahu. Postojem k autoritám se v rámci sekce zabývají filmy Nikdo nic neví nebo Nejistá sezóna a nakonec i klasický Švejk. Sekce Hot TV se zabývá osobitými seriály, přednášky se budou věnovat sériím jako Odpočívej v pokoji či Panenka Jane.

Dvě letní kina nabídnou letos nejatraktivnější filmy (Ženy v běhu, Teroristka) a zapomenuté klenoty z divokých „devadesátek“. Jde o skutečně kultovní filmy typu Návrat idiota, Jízda a Kouř.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám