Hlavní obsah

Pražskému publiku hráli Bell a Sandoval

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třikrát za sebou vyprodal Dvořákovu síň pražského Rudolfina americký houslista Joshua Bell. Byl sólistou koncertů České filharmonie, kterou řídil německý dirigent Christoph Eschenbach.

Foto: Jan Hromádko

Joshua Bell při svém pražském vystoupení.

Článek

Bell patří k absolutní špičce jako houslista i jako dirigent a dlouholetý ředitel orchestru londýnské Akademie sv. Martina. V pátek přednesl Koncert pro housle č. 3 h moll francouzského skladatele Camilla Saint-Saënse.

Romantické dílo psané původně pro Pabla de Sarasatea podal s technickou jistotou a smyslem pro kantabilní plochy díla. Ve druhé části programu Eschenbach a filharmonici interpretovali 3. symfonii d moll Antona Brucknera, dílo, jež je ale i při dokonalém přednesu příliš zdlouhavé.

Vyprodané bylo i hostování další americké hvězdy v Praze. Ve Smetanově síni vystoupil dvakrát trumpetista kubánského původu Arturo Sandoval. Na čtvrtečním koncertu byl doprovázen Pražskými symfoniky FOK řízenými Janem Kučerou.

Publiku předvedl, že je doma jak v jazzu, tak ve vážnějším repertoáru, v některých standardech se projevil i jako vynikající klavírista (Gershwinovy skladby). Jan Kučera, který místy hrál na klavír, byl ideálním dirigentem, o úspěch večera se postarala i tříčlenná jazzová rytmika.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám