Hlavní obsah

Delon převzal v Cannes Zlatou palmu za celoživotní dílo

Aktualizováno

Legendární francouzský herec Alain Delon, který se v posledních letech stal terčem kritiky kvůli svému chování k ženám nebo názorům na homosexuály, tvrdí, že co se týče jeho profesní dráhy, není co zpochybňovat. Na filmovém festivalu v Cannes v neděli převzal Zlatou palmu za celoživotní dílo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Alan Delon převzal na filmovém festivalu v Cannes cenu za celoživotní díloVideo: Reuters

 
Článek

"Už dlouho jsme nebyl tak dojatý," prohlásil 83letý herec, když večer v zaplněném sále cenu přebíral z rukou své dcery Anouchky za bouřlivého potlesku přítomných. "Dnes večer je to tak trochu posmrtné vzdání pocty, ale za mého života," řekl rovněž Delon.

"Odcházím, ale neodejdu, aniž bych vám poděkoval. Pokud jsem hvězda - a to je to, za co vám chci poděkovat -, pak je to díky publiku a nikoho jiného," poznamenal umělec. Při dnešní slavnostní příležitosti mimo jiné také vzpomenul na dvě ženy svého života - herečky Mireille Darcovou a Romy Schneiderovou.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Alain Delon se objímá se svou dcerou Anouschkou

V rozhovoru, který předem poskytl francouzskému týdeníku Journal Du Dimanche (JDD), odmítl kritické hlasy vůči sobě. "Lidé si mohou říkat, co chtějí, jsem na to zvyklý. Ale k mé kariéře není co říci, té není co vytknout," řekl Delon.

Agentura Reuters připomněla, že Delon patří zejména v rodné Francii k nejobdivovanějším hercům. V roce 1963 za roli ve filmu Gepard, kde hrál s Claudií Cardinalovou a Burtem Lancasterem, získal v Cannes Zlatou palmu. Diváci ho znají také třeba ze snímků Černý tulipán nebo Dva muži ve městě, v roce 2008 si zahrál Julia Caesara v komedii Asterix a Olympijské hry, o dva roky později se podílel na romantické komedii Jeden manžel navíc.

Foto: Arthur Mola, ČTK/AP

Herec Alain Delon s palmou za celoživotní dílo na podiu v Cannes

V posledních letech ale vyvolal kontroverze třeba tím, že se přihlásil k přátelství s francouzským krajně pravicovým politikem Jean-Marie Le Penem. "Jsem pravičák, tečka," řekl v rozhovoru s JDD s tím, že není stoupencem krajní pravice.

V minulosti také přiznal, že se k ženám choval jako macho a prohlásil, že homosexuálové by neměli vychovávat děti. "Nejsem proti manželství homosexuálů, je mi to jedno, lidé si mohou dělat, co chtějí," řekl v JDD. "Ale jsem proti adopcím lidmi stejného pohlaví," dodal.

Proti rozhodnutí pořadatelů canneského festivalu ocenit Delona za jeho více než šedesátiletou filmovou kariéru před časem vznikla na internetu petice, kterou zorganizovala americká organizace Women and Hollywood. Ta bojuje za rovnoprávnost žen ve filmovém průmyslu.

Pořadatelé festivalu v Cannes připustili, že Delon není "dokonalý", ale že ocenění získá za svoji hereckou kariéru. "Neudělujeme mu Nobelovu cenu za mír," řekl tento týden ředitel festivalu Thierry Frémaux.

"Řekl jsem, že jsem dal facku ženě? Ano. A měl jsem dodat, že víc facek jsem dostal než rozdal. Žádnou ženu jsem nikdy v životě neobtěžoval. To ony mě dost obtěžovaly," říká tento herec.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám