Hlavní obsah

Sezona rozhlasových symfoniků s novinkami

Právo, VLA

Plány na sezonu 2019/2020 představil i Symfonický orchestr Českého rozhlasu (SOČR). Došlo k některým změnám. „Budeme mít více koncertních řad, podařilo se nám získat některé význačné sólisty a také uvedeme některé premiéry,“ říká ředitel orchestru Jakub Čížek.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéfdirigent SOČR Alexander Liebreich

Článek

Zůstává hlavní dirigentská dvojice z minulé sezony, šéfdirigent Alexander Liebreich a hlavní hostující dirigent Marek Šedivý. Nové je jméno arménského houslisty Sergeje Chačatrjana, který na zahajovacím koncertě přednese Šostakovičovův Koncert č. 1 a moll pro housle a orchestr.

Bude to v nové prémiové řadě P, v níž se během roku objeví i další hvězdná houslistka, Američanka Leila Josefowicz. Zůstává nejrozsáhlejší řada R-Klasika v Rudolfinu, pro oblíbenou crossoverovou řadu N-nové horizonty ve Foru Karlín se podařilo získat i izraelského jazzmana Avishaie Cohena s jeho triem.

V dalším koncertu této řady dojde ke spojení baletní hudby Ravela a Stravinského s filmovým ztvárněním.

„V nové sezoně přineseme i české premiéry Ondřeje Štochla a Ondřeje Adámka,“ konstatuje Čížek. První napsal klarinetový koncert, druhý vokálně-instrumentální Polednici podle Erbena.

Změnou proti loňsku je i přenesení Komorního cyklu S-Studio z budovy Českého rozhlasu do Anežského kláštera. Abonentní vstupenky se začaly prodávat 13. května, jednotlivé 27. května.

Může se Vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám